dieta

Turystyka medyczna w Polsce

Medycyna jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi nauki. Równolegle stale rośnie popyt na usługi zdrowotne. Jest to zjawisko, które można traktować globalnie, ma zaś ścisły związek z trendami ekonomicznymi.

Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce Gość specjalny konferencji: Beata Pawlikowska

Czy tradycyjna żywność ma szansę powrotu na nasze nowoczesne (zdrowe?) stoły? O historii na talerzu i trendach żywieniowych można posłuchać podczas konferencji ,,Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce”, 17 maja w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Nasyceni wiedzą nie odejdą z pustym żołądkiem! W planie także piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.

Moc truskawek

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki polskiego lata w postaci słodkich czerwonych truskawek. Jest to jeden z niezwykle lubianych przez Polaków owoców, z miłą chęcią wykorzystywany w kuchni, gdyż stanowić może ciekawy dodatek zarówno do letnich sałatek czy mięs, zawarte w nich enzymy szybko spalają białko i tłuszcz czym służą naszemu organizmowi.