gastronomia

Fudi – kiedy technologia spotyka się z pasją do dobrego jedzenia

Lubisz się stołować “na mieście”, ale masz dość nietrafionych miejsc i żmudnego przeczesywania sieci w poszukiwaniu opinii albo jesteś na urlopie w obcym mieście i nie wiesz, gdzie znaleźć lokal z pierogami, na które akurat masz ochotę?

Stanąć u boku mistrzów

Podczas 18. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2014, które odbędą się w dniach 26-28 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, będzie można spotkać kulinarnych mistrzów. Obecność potwierdzili Robert Sowa, Teo Vafidis oraz Marcin Budynek, którzy od lat popularyzują sztukę kulinarną.

Nowości na Targach EuroGastro 2013

Najbliższa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Jest to największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa. Nowością EuroGastro 2013 będzie sektor “Drink & Bar”, a także pokazy związane z kierunkiem Slow Food. Targi uzupełnią sprawdzone od lat Festiwale Kuchni Greckiej, Carvingu oraz wydarzenia, w trakcie których wyłaniane są talenty sztuki kulinarnej, np. konkurs “Kulinarny Talent 2013” Roberta Sowy.

Tajniki Barbecue na Targach EuroGastro 2011

Konkurs i degustacja dań barbecue odbędą się w ramach pokazów i warsztatów “Rok Polski w BBQ” organizowanych podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Najlepsze zespoły z całej Polski będą demonstrować swój kunszt kulinarny i umiejętności w zakresie przyrządzania dań barbecue. Oceny potraw na bazie degustacji dokona publiczność, która wyłoni również zwycięski zespół. Organizatorem “Roku Polski w BBQ” jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni we współpracy ze spółką MT Targi. Największe wydarzenie branży HoReCa w Polsce, targi EuroGastro 2011, odbędą się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Robert Sowa będzie szukał Kulinarnych Talentów na EuroGastro

W marcu ruszy III edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2011”. Do rywalizacji o zaszczytny tytuł staną młodzi adepci sztuki kulinarnej, a zwycięzców wyłoni jury konkursowe, w którym zasiądą popularni krytycy kulinarni oraz gwiazdy show biznesu. Konkurs odbędzie w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, organizowanych w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.

Najlepsze śródziemnomorskie smaki na EuroGastro 2011

Polscy kucharze będą prezentować swoje mistrzowskie umiejętności w konkursie kulinarnym podczas VI Festiwalu Kuchni Greckiej. Weźmie w nim udział 12 osób, które przygotowywać będą dania z wykorzystaniem greckich produktów. Ich oceny dokona jury degustacyjne, w składzie którego zasiądą słynni szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Pomysłodawcą festiwalu jest Theofilos Vafidis, znany mistrz i doradca kulinarny. Śródziemnomorskie przysmaki w wykonaniu mistrzów kulinarnych oraz zmagania konkursowe kucharzy będą atrakcją pierwszego dnia XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.

Nie chcemy odczuwać kryzysu

Raport podsumowujący wpływ kryzysu na zainteresowanie restauracjami i usługami gastronomicznymi w 2010 roku.

Jubileuszowe Mistrzostwa Baristów na EuroGastro 2011

Na wiosnę odbędzie się jubileuszowa, dziesiąta edycja Mistrzostw Polski Baristów, podczas których międzynarodowe jury wybierze najlepszego baristę w kraju. Konkurs zostanie zorganizowany w ramach XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 w Warszawie.

Chcesz zainwestować w gastronomię? Sukces gwarantowany!

Zbliża się sezon wakacyjnych wyjazdów i beztroskiej zabawy. Wakacje to dla większości czas odpoczynku. Niektórzy przekonują, że nic tak nie poprawia humoru( i stanu portfela) jak otwarcie niszowego biznesu, który odniesie sukces rynkowy. Portal www.PrzejdznaSwoje.pl nieustannie przeczesuje zasoby sieci w poszukiwaniu nowych, niespotykanych dotąd w Polsce biznesów, które można otworzyć i co najważniejsze – zarobić na nich. Redakcja portalu przygotowała zestawienie ciekawych pomysłów na otwarcie działalności gospodarczej, które z pewnością przydadzą się w sezonie letnim. Branże – gastronomiczna i turystyczna notują w tym czasie największe zyski.

Film dla Biznesu- dla branży turystycznej i HoReCa

14 października 2010 roku w Warszawie w Sali Balowej Ziemiaństwa Polskiego Centrum Konferencyjno-Szkoleniowego przy ul. Kopernika 30 odbędzie się pierwsze w Polsce seminarium “Film dla Biznesu” www.filmdlabiznesu.pl