hotelarstwo

Nowości na Targach EuroGastro 2013

Najbliższa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Jest to największa w Polsce impreza wystawiennicza poświęcona branży HoReCa. Nowością EuroGastro 2013 będzie sektor “Drink & Bar”, a także pokazy związane z kierunkiem Slow Food. Targi uzupełnią sprawdzone od lat Festiwale Kuchni Greckiej, Carvingu oraz wydarzenia, w trakcie których wyłaniane są talenty sztuki kulinarnej, np. konkurs “Kulinarny Talent 2013” Roberta Sowy.

CONFnet system dla branży hotelarsko-konferencyjnej

Rozwój usług mobilnych nabrał w ostatnich latach w Polsce niesamowitego rozpędu. Nie ulega wątpliwości, iż biznesowe systemy mobilne wspierają w Polsce firmy na ogromną skalę w zdobywaniu przewagi konkurencyjnej.

TravelCamp tym razem w Krakowie

W Krakowie spotkają się praktycy i eksperci, by rozmawiać na temat efektywnego wykorzystania strategii marketingowych w turystyce i hotelarstwie. W czwartek, 20 stycznia, w hotelu Orient rusza kolejna, trzecia już edycja spotkania TravelCamp.

Chcesz zainwestować w gastronomię? Sukces gwarantowany!

Zbliża się sezon wakacyjnych wyjazdów i beztroskiej zabawy. Wakacje to dla większości czas odpoczynku. Niektórzy przekonują, że nic tak nie poprawia humoru( i stanu portfela) jak otwarcie niszowego biznesu, który odniesie sukces rynkowy. Portal www.PrzejdznaSwoje.pl nieustannie przeczesuje zasoby sieci w poszukiwaniu nowych, niespotykanych dotąd w Polsce biznesów, które można otworzyć i co najważniejsze – zarobić na nich. Redakcja portalu przygotowała zestawienie ciekawych pomysłów na otwarcie działalności gospodarczej, które z pewnością przydadzą się w sezonie letnim. Branże – gastronomiczna i turystyczna notują w tym czasie największe zyski.

Gastronomia odczuje kryzys

Wydatki na posiłki poza domem w Europie Środkowo-Wschodniej będą spadać podaje portalspozywczy.pl. Gastronomia odczuje kryzys. W tym roku zamiast spodziewanych 4 proc. wzrostu przychodów branży, Euromonitor International przewiduje ich spadek o 5 proc.

Pilot wycieczek – uprawnienia i obowiązki.

W najwyższych górach świata, drogą nad przepaścią jedzie autokar z turystami.
– I co, boicie się? – pyta pilot wycieczki.
– Tak! – krzyczą pasażerowie.
– To proszę robić to, co kierowca!
– A co robi kierowca?
– Zamyka oczy.

Hotele i restauracje będą zatrudniać

Jak można się było tego spodziewać tuż przed sezonem wakacyjnym znacznie wzrosło zapotrzebowanie na rynku pracy na pracowników hoteli i restauracji. W tym obszarze gospodarki kryzysu nie widać.

Szkolenia turystyczne, hotelarskie, gastronomiczne

Przed nami sezon wakacyjny 2009. Mimo że jeszcze dwa miesiące dzielą nas od kalendarzowego lata, to dla branży turystycznej okres natężonych przygotowań właśnie się rozpoczął.