Załoga ORLEN Team - Kuba Przygoński i Tom Colsoul - już w najbliższy weekend wystartuje w Italian Baja - szóstej rundzie Pucharu Świata Cross Country, która odbędzie się w północnych Włoszech, w okolicach miasta Pordenone. Po bardzo dobrych wynikach w Katarze i Kazachstanie załoga ORLEN Team powalczy o kolejne cenne punkty w klasyfikacji generalnej FIA. więcej...
Już w najbliższą sobotę (2 lutego), w Harrachovie zostanie podpisane porozumienie, na mocy którego Polacy i Czesi będą wspólnie działać na rzecz organizacji organizacji zawodów Pucharu Świata w narciarstwie klasycznym w 2016 roku. Fomuła zawodów będzie zakładać organizację zawodów w zakresie skoków narciarskich w Harrachovie, a w zakresie biegów na Polanie Jakuszyckiej. więcej...
PROGRAM PUCHARU ŚWIATA W SKOKACH NARCIARSKICH ZAKOPANE 21 - 23 STYCZNIA 2010 więcej...
Przerwa świąteczna już za nami, niezapomniane wrażenia zapisały się w naszej pamięci. Ale początek roku niesie ze sobą nowe wolne dni i nowe możliwości ciekawych wyjazdów. Mowa tutaj o feriach zimowych, czyli wyczekiwanej przez dzieci przerwie od zajęć lekcyjnych. Tylko gdzie znaleźć dobrą bazę noclegową i na dodatek znajdującą się w pobliżu tras oraz wyciągów narciarskich dostosowanych dla potrzeb małych, aktywnych turystów? Nie trzeba planować dalekich podróży, aby odnaleźć idealne dla nas miejsce wypoczynkowe. Szczyrk, czy Ustroń to polskie "narciarskie Eldorada". więcej...
Puchar Świata w skokach narciarskich w Zakopanem rozgrywany jest od inauguracji tej imprezy, czyli od roku 1980. Już podczas pierwszego zakopiańskiego konkursu - 26 stycznia 1980 roku - zwycięstwo odniósł Polak - Stanisław Bobak. Dzień później zwyciężył Piotr Fijas przed Bobakiem. Na kolejny sukces trzeba było czekać do 20 stycznia 2002 roku. Tego dnia pierwsze swoje pucharowe zwycięstwo w Zakopanem odniósł nasz najwybitniejszy skoczek narciarski w historii - Adam Małysz. Później regularnie w sześciu kolejnych konkursach zajmował miejsca na podium: w 2003 dwa razy trzecie, w 2004 dwa razy drugie i w 2005 dwa razy pierwsze. więcej...