145 lat tradycji-czyli wina z winnic rodziny Torres

Marka Torres to jeden z najbardziej znanych i utytułowanych producentów win na świecie. Rodzinna firma z ponad 145-letnią historią obecna na ponad 150 rynkach, kieruje się ideą zrównoważonego rozwoju. Ciągłe dążenie do doskonałej jakości przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne to główny cel przyświecający marce. Propagatorem takiego podejścia jest Miguel Torres, przedstawiciel piątego pokolenia rodziny Torres, od 2012 roku zajmujący stanowisko Dyrektora Generalnego Grupy Torres, który w ostatnich dniach gościł w naszym kraju.

Wielopokoleniowy, rodzinny biznes Torresów prowadzony od 1860 roku, osiągnął obecnie status jednej z najbardziej podziwianych i najczęściej nagradzanych winnic na świecie. Wina produkowane w Hiszpanii, Chile i Kalifornii to trunki wysokiej jakości doceniane nie tylko przez konsumentów czy sommelierów, ale także przez znawców win. Winnice marki Torres są najczęściej nagradzanymi na świecie, a w tym roku po raz 6. z rzędu, prestiżowy magazyn Drinks International przyznał firmie tytuł Najbardziej Podziwianej Europejskiej Winnicy.

Zrównoważony rozwój

Miguel Torres, który jest przedstawicielem piątego już pokolenia winiarskiej rodziny Torres, jest jednym z prekursorów idei zrównoważonego rozwoju winiarstwa. Dzięki trosce o środowisko naturalne i wprowadzeniu trendów ekologicznych w uprawie winorośli, marka wiedzie prym pośród europejskich i światowych producentów win. Dyrektor Generalny Grupy Torres zgodnie z filozofią marki, którą doskonale określa sformułowanie „the more we care for the earth, the better our wines”, stawia na rozwój „winnic organicznych”. Dzięki organicznym metodom uprawy, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin – fungicydów, insektycydów i herbicydów – nie niszczy się pożytecznych organizmów występujących w glebie i na powierzchni winogron. W 2018 roku marka Torres będzie zarządzać ponad 850 hektarami organicznie uprawianych winorośli. W przyszłości marka chce, aby jej wszystkie winnice były także samowystarczalne pod względem pozyskiwania energii i wody. Celem Miguela Torresa jest także ograniczenie do 2020 roku o 30% emisji CO2 na butelce.

Wysoka jakość win

Produkcję jednych z najlepszych win na świecie marka Torres łączy z troską o środowisko, ale także z poszanowaniem historii i dziedzictwa. Bardzo ważne dla rodziny Torres jest produkowanie doskonałych gatunków wina, które odzwierciedlają charakter każdego regionu i każdej winnicy. Dzięki determinacji Miguela Torresa, winnice kontynuują rozpoczęte przez jego ojca badania nad wytworzeniem katalońskiej odmiany winogron.

Rodzina Torres przykłada ogromną wagę do tego, aby przy produkcji win dbano przede wszystkim o wysoką jakość składników, a nie skupiano się na produkcji masowej.

Nie tylko wino

Marka Torres produkcję jednych z najlepszych win na świecie łączy z działalnością charytatywną, głównie na rzecz dzieci. Ciągłe dążenie do doskonałości i skupienie się na produkcji wysokiej klasy wina, zamiast na produkcji masowej pozwoliło marce zdobyć najwyższą pozycję na rynku win. Natomiast dbałość o środowisko oraz zaangażowanie w działalność charytatywną uplasowało ją wśród najbardziej podziwianych winnic na świecie.

Wywiad z Miguelem Torresem

Link do wywiadu: http://bit.ly/21nVetU

Link do pobrania zdjęć: https://we.tl/tBQt4pzNwE

P: Jaka jest najsilniejsza strona waszej marki i co ją wyróżnia na tle innych producentów?

M.T: „Naszą największą przewagą jest to, że jesteśmy prawdziwie rodzinną firmą. Działamy na rynku już od 145 lat i jesteśmy pasjonatami wina. Produkujemy je w Hiszpanii, Chile, także w Kalifornii. Wyróżnia nas to, że posiadamy wiele własnych winnic, co pozwala nam kontrolować produkcję od samego początku, od uprawy przez cały proces produkcyjny. Cała rodzina poświęca temu wielką uwagę, dzięki czemu oferujemy najlepsze wino, na jakie nas stać – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Miguel Torres, właściciel firmy Bodegas Torres.”

„Większość niezależnych producentów nie ingeruje w proces wzrostu roślin i samej produkcji. Unikają używania jakichkolwiek substancji w procesie tworzenia się wina, niekiedy całkowicie rezygnują z kwasów, związków siarki czy cukru. Wino powstaje w sposób całkowicie naturalny.”

P: W jakie produkty inwestujecie?

M.T: „Inwestujemy w pojedyncze, wyjątkowe winnice w Hiszpanii i w Chile. Oferujemy takie gatunki jak Mas la Plana czy Grans Muralles. To kultowe gatunki, które mogą konkurować z najlepszymi na świecie. Obecnie produkujemy 60 różnych win na całym świecie. Każde z nich traktujemy jak własne dziecko” – mówi Torres

„Światowa konsumpcja i produkcja wina rośnie. Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina (OIV) podaje, że w ubiegłym roku produkcja wina wzrosła o 2 proc., do 275,7 mln hektolitrów. Choć przeważają duże korporacje, branża winiarska jest jedną z najbardziej rozdrobnionych wśród producentów alkoholi. Wedle różnych szacunków na rynku działa od 300 do nawet 50 tys. niezależnych producentów. Część z nich to firmy, gdzie produkcją zajmują się wszyscy członkowie rodziny. Jak przekonuje właściciel Bodegas Torres, wina tworzone przez rodzinne firmy mają często przewagę nad tymi wyprodukowanymi przez duże korporacje.”

P: Jaka jest różnica w produkcji wina w firmie rodzinnej i w korporacji?

M.T: „By stworzyć wielkie wino, potrzeba naprawdę dużo czasu – na uprawę winogron, proces fermentacji i starzenia się wina. Często stworzenie nowego wina zajmuje 7-8 lat. To zrozumie tylko rodzina, zaczeka cierpliwie, ponieważ myśli w perspektywie następnych pokoleń. W korporacji jest inaczej – tu trzeba wypracowywać szybkie zyski. Wciąż uważam, że wiele spośród najlepszych win na świecie jest produkowanych właśnie przez rodziny – ocenia Torres.”

„Jak tłumaczy, firmę Bodegas Torres założyło dwóch braci, z których jeden miał talent do winiarstwa, zaś drugi umiejętności potrzebne do rozkręcenia biznesu. W ten sposób stali się pierwszą hiszpańską firmą, która rozpoczęła eksport wina.”

P: Jaka jest wasza tradycja produkcji wina i jak głęboko ona sięga?

M.T: „Zaczęliśmy produkować nasze własne wino ok. 145 lat temu. Już w XVII wieku nasza rodzina posiadała winnice, przede wszystkim w Hiszpanii, w pobliżu Barcelony, wówczas były to jednak tylko uprawy. Musiało minąć kilka pokoleń, zanim zdecydowaliśmy się na produkcję własnego trunku. Jestem piątym pokoleniem winiarzy w naszej rodzinie. – mówi Miguel Torres”

„Do rodziny należą duże obszary upraw winorośli – blisko 2,5 tys. ha. To dzięki niej świat poznał katalońskie wina. Wśród najważniejszych uprawianych szczepów znajdują się Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Moscatel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, czy Parellada. Firma przywiązuje też dużą wagę do ochrony środowiska.”

P: Czy pasję do wina można zamienić w biznes?

„Niezależnie od robionych przez nas biznesplanów, natura nie pozwoli wyprodukować więcej takiego czy innego wina. To nie maszyna, którą można zaprogramować, by wyprodukowała więcej. Trzeba więc zrozumieć naturalne cykle i to właśnie jest piękne. Winiarstwo jest jedną z najstarszych branż na świecie, która ma wspaniałe korzenie.” – przekonuje Miguel Torres.

 

 

 

 

No posts found