Ależ było smacznie!

Miody, sery, ryby, kiełbasy, boczki i inne wędliniarskie cuda! Ale przede wszystkim chleby, ciastka, ciasta, bajgle, chałki i bułki zawładnęły placem Wolnica w drugi czerwcowy weekend. W tych dniach krakowski Kazimierz pachniał oszałamiająco tradycyjnymi wypiekami.

Druga odsłona tegorocznej 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku była jednocześnie 9. edycją Święta Chleba. Nic zatem dziwnego, że to chleb w swoich rozlicznych postaciach wystąpił w roli głównej.

Smakosze dobrego pieczywa mieli w czym wybierać. To była znakomita okazja by obejrzeć wypiek tradycyjnej żydowskiej chałki oraz zakosztować potraw przygotowanych specjalnie na tę okazję przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz profesjonalnych kucharzy. Najmłodsi wzięli udział w piekarskich warsztatach. Kto wie, może właśnie na placu Wolnica narodził się wybitny szef kuchni, cukiernik lub piekarz?

Małopolski Festiwal Smaku to także konkurs na najlepsze regionalne przysmaki. Podczas każdego półfinału profesjonalne jury oraz publiczność przyznają swoje nagrody. W krakowskim półfinale publiczność głosowała w sposób następujący: w kategorii ekologiczne przysmaki – Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej za faszerowane jaja kury zielononóżki; w kategorii tradycyjne specjały – Restauracja Natalia z Biertowic za Sułkowicką krzonówkę; w kategorii smakołyki z legendą – Firma Krak-Marfish z Poskwitowa za filet śledziowy po wiejsku; w kategorii jak u mamy – Koło Gospodyń Wiejskich w Szczytnikach za roladę ziemniaczaną.

Z kolei jury przyznało:

I miejsce – Chałka żydowska, Piekarnia B.A. Madej z Krakowa,

II miejsce – Bajgiel z Kazimierza, Piekarnia Rafapol z Zabierzowa,

III miejsce – Boczek gotowany z Podstolic, Firma Wędliniarska „Gawor” z Podstolic.

Odbył się także plebiscyt na najsmaczniejszy chleb w ramach Święta Chleba. Tutaj I miejsce przypadło Piekarni Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego za chleb wiejski; II miejsce – Spółdzielni Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej z Krakowa za chleb piastowski; III miejsce – Piekarnia u Dańca z Łomnej za chleb żarnowy z Łomnej.

Trzecia odsłona 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku już w najbliższą niedzielę na tarnowskim Rynku.

Organizatorem krakowskiego półfinału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

Małopolska: Miejsce, gdzie wypoczynek spotyka przygodę!
Małopolska to niezwykłe miejsce, które oferuje zarówno możliwość relaksu, jak i niezapomniane przygody....
Zwiedzanie Wawelu - praktyczne wskazówki dla turystów
Kraków, perła Polski, jest miastem, które tętni życiem i łączy w sobie wieki tradycji z pulsującą energią...
Odkryj tajemnice greckiej kuchni: kulinarna podróż do serca śródziemnomorskiego raju
Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, jak to jest podróżować do egzotycznego miejsca, gdzie każdy dzień jest...
Niezwykłe wczasy na Węgrzech
Polacy coraz częściej decydują się postawić na wczasy na Węgrzech. Ten jakże przyjaźnie nastawionych...
Dlaczego warto odwiedzić Kraków?
Czas wakacji to okres urlopów i odpoczynku od codziennych zajęć. Wiele osób decyduje się na wyjazdy zagraniczne...
Q Hotel Plus w Krakowie
Q Hotel w centrum Krakowa zaprasza na niezapomniany pobyt w dawnej stolicy Polski. Obiekt jest doskonale...