Baśniowy adwent

Jarmarki bożonarodzeniowe to jedna z najpiękniejszych świątecznych tradycji krajów niemieckojęzycznych. Wraz z ostatnim tygodniem listopada, a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia w Niemczech – ojczyźnie choinki, świątecznych kalendarzy i wieńców adwentowych – na wielkomiejskich placach i wiejskich ryneczkach powstaje bajkowy świat. Rozkładane są ozdobne drewniane stragany z grzanym winem, świątecznymi przysmakami i wyrobami tradycyjnego rzemiosła, rozbrzmiewają kolędy, a w powietrzu zaczyna się unosić niepowtarzalny aromat prażonych migdałów, ponczu, cynamonu i pieczonych jabłek.

W Dolnej Saksonii, północno-zachodnim landzie niemieckim ze stolicą w Hanowerze, na turystów w najbliższych tygodniach czekają wyjątkowe adwentowe atrakcje.

W miasteczku Hameln, słynącym z legendy o szczurołapie, który na początku XIII wieku wyprowadził z miasta w nieznane ponad 100 dzieci, czeka na zwiedzających 11-metrowa piramida świąteczna, typowa dla regionu Harcu. Na czas adwentu fasada lokalnego domu ślubów zamieni się w wielki kalendarz adwentowy. Zorganizowany na świątecznie przystrojonej starówce, wśród zabytkowych szachulcowych kamieniczek jarmark adwentowy w Hameln należy do najbardziej klimatycznych w północnych Niemczech. W tym roku dodatkowo zwiedzić będzie można specjalnie zaaranżowaną wioskę średniowiecznych rzemieślników i samodzielnie wydmuchać bombkę w hucie szkła w zabytkowej wieży Pulverturm. Kto natomiast życzy sobie odrobiny ekstrawagancji w zwiedzaniu może skorzystać z oferty lokalnego towarzystwa żeglarskiego „Flotte Weser“, które zaprasza na rejsy adwentowe po rzece Wezerze.  

Jeszcze bardziej hanzeatycki adwent przeżyć można na północy Dolnej Saksonii, wzdłuż wybrzeża Morza Północnego. W miasteczku Stade na zwiedzających czekają przewodnicy w tradycyjnych strojach, gotowi zabrać turystów w podróż śladami św. Mikołaja – zwanego tu Sünna Klaas – a przy okazji opowiedzieć o specyfice lokalnych zwyczajów świątecznych, serwowanych w Boże Narodzenie potrawach i o tym, jak czcigodni rajcy hanzeatyccy obchodzili niegdyś te najważniejsze w roku święta.

W Wolfenbüttel, mieście likieru ziołowego „Jägermeister” i siedzibie słynnej 16-wiecznej „Bibliotheca Augusta“, w której bibliotekarzem był Lessing, zaplanowano szczególną atrakcję dla dzieci – spacer śladami postaci z baśni braci Grimm i J.Ch. Andersena. Na najmłodszych czeka na lokalnym jarmarku bożonarodzeniowym 21 pięknie podświetlonych drewnianych witryn ze scenami znanymi z bajek – oto Czerwony Kapturek spotyka wilka, Jaś i Małgosia próbują słodyczy z zaczarowanej chatki, a dziewczynka z zapałkami drży na zimowym chłodzie.

W nieodległym Brunszwiku, mieście Henryka Lwa, dzieci również spotkają się z ciekawą ofertą – na tamtejszym jarmarku zaplanowano wspólne czytanie bajek, spektakle teatrzyku kukiełkowego i świąteczny warsztat, w którym najmłodsi przymierzyć się będą mogli do gry na dużych instrumentach muzycznych, upiec typowe niemieckie ciasteczka świąteczne i majsterkować pod okiem dorosłych. Tych ostatnich w Brunszwiku ciekawym programem muzycznym wabi świąteczny tydzień kultury (10-18.grudnia), kiedy to w katedrze odbędzie się szereg okolicznościowych koncertów – wykonane zostanie m.in. Oratorium na Boże Narodzenie J. S. Bacha. Ciekawą i nietuzinkową propozycją w Brunszwiku będzie też specjalna wycieczka za kulisy jarmarku adwentowego, kiedy to turyści poznają tajniki tego świątecznego przedsięwzięcia.

W powstałym przy zakładach VW parku tematycznym AUTOSTADT (Wolfsburg k. Hanoweru), w którym wszystko kręci się wokół motoryzacji, tegoroczny okres adwentu obchodzony jest w duchu krajów alpejskich. Goście poznają zatem charakterystyczne dla ośmiu krajów mity, zwyczaje i potrawy. Pośrodku jarmarku bożonarodzeniowego w AUTOSTADT stanie 20-metrowa choinka, a na specjalnie zaaranżowanym lodowisku odbywać się będą pokazy tańca na lodzie.

W stolicy landu, Hanowerze, na głównym jarmarku na starówce na turystów czekać będzie ponad 170 kiermaszów. Atrakcję stanowić będzie fińska wioska świąteczna, w której obok prawdziwego lapońskiego namiotu serwowane będą fińskie specjały, takie jak grog, czy pieczony na otwartym ogniu łosoś. Na jarmarku odtworzona zostanie też tradycyjna średniowieczna wioska niemiecka, a obok na 400m2 powstanie las 50 świerków, z ukrytą magiczną studnią spełnionych życzeń. Codziennie między godz. 17.00 a 20.00 zwiedzający wysłuchać będą mogli koncertu – repertuar sięga od popu, poprzez rock, hity musicalowe aż po liryczne pieśni niemieckie.

Świąteczne klimaty poczuć też można będzie w hanowerskim zoo: na turystów czekają tu tor saneczkarski i łyżwiarski, a także jarmark świąteczny zorganizowany wokół typowo dolnosaksońskiego „gospodarstwa Meyerów”.

Również inne miejscowości w Dolnej Saksonii kuszą w ten wyjątkowy czas w roku – w leżącym u podnóża Harcu ponad tysiącletnim miasteczku Goslar średniowieczna kopalnia rudy „Rammelsberg” zaprosi w trzecim tygodniu adwentu na nastrojowe zwiedzanie przy blasku świec, tamtejszy jarmark otwarty zaś zostanie 23.11. przez pochód dzieci maszerujących z lampionami. W położonym na północy landu Lüneburgu w okresie adwentu codziennie o 16.45 solista trębacz zagra koncert na balkonie ratusza miejskiego, zamek Bückeburg organizuje pokazy mody świątecznej, a w dwa pierwsze weekendy adwentu zamek i fabryka porcelany FÜRSTENBERG zmienia się w romantyczny kiermasz.

Jarmarkom towarzyszą występy artystyczne, wesołe miasteczka, degustacje i pokazy fajerwerków. Warto przed świąteczną krzątaniną  w domu zaczerpnąć oddechu i zanurzyć się w świat adwentu w Niemczech – atmosferze jak z baśni i szczęśliwego dzieciństwa.

Przepis na bożonarodzeniowy przysmak z Dolnej Saksonii, ciastka piaskowe („Heidesand”), nazwane tak, ponieważ ich krucha konsystencja przypomina piasek z północnoniemieckich wrzosowisk.

Składniki:

125 g masła

125 g cukru
1/2 op. cukru waniliowego

Szczypta soli
1 łyżka mleka
180 g mąki

Wrzucić masło do rondelka, zrumienić na średnim ogniu i schłodzić do temperatury pokojowej. Utrzeć masło stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, sól i mleko. Do masy dodać mąkę. Zrolować ciasto i owinąć pergaminem, następnie schłodzić w lodówce. Pociąć wałek ciasta na cienkie plastry, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 200°piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru (ok. 10 minut). Ważne: ciastka „Heidesand“ twardnieją dopiero po ostygnięciu, dlatego najlepiej zostawić je na blasze do ostygnięcia, inaczej mogą się pokruszyć.

zdjęcie z Hameln: Hameln Marketing und Tourismus GmbH

 

Źródło:PR

No posts found