Co jeść podczas podróży?

Wybierasz się niedługo w podróż autokarem, samochodem lub też planujesz pieszą wędrówkę? Warto w takim przypadku mieć pod ręką coś do wypicia i zjedzenia, aby szybko naładować swoje wewnętrzne akumulatory do dalszej podróży. Także wtedy, gdy jedziesz na urlop i chcesz możliwie jak najwięcej zaoszczędzić na jedzeniu, warto dobrze się zaopatrzyć, aby nie wydać zbyt dużo pieniędzy. Co wobec tego warto ze sobą zabrać?

  Przede wszystkim pożywienie zabrane w podróż powinno być lekkie – zarówno pod względem wagi, jak i również powinno być lekkostrawne, a także wartościowe oraz łatwe w przechowywaniu i transporcie, nie powinno zajmować dużo miejsca w torbie czy w plecaku. Gdy twoja podróż ma trwać dłużej, jedzenie powinno być też wydajne, czyli na jak najniższą wagę powinna przypadać duża ilość kalorii. Oczywiście, jeżeli do dyspozycji będzie się miało po drodze sklepy i bary szybkiej obsługi, wtedy nie trzeba dźwigać ze sobą ciężarów, ale zapasy uzupełniać po drodze.

Co zabrać ze sobą na wakacje?

Istnieje pełna gama produktów spożywczych, które warto zabrać ze sobą na wakacje. Wśród nich znajdują się w szczególności takie jak:

• bakalie oraz suszone owoce – w formie popularnej mieszanki studenckiej lub też innych produktów, na przykład orzeszków ziemnych, nerkowców, rodzynek, suszonych moreli, żurawiny. Są to produkty zdrowe, zawierające dużo wartościowych składników odżywczych – to zdrowe kalorie, które można przegryzać pomiędzy posiłkami

• owoce – najlepiej łatwe w przechowywaniu, do zjedzenia „na raz”, na przykład jabłka, banany

• batoniki typu musli, chałwa – nie zajmują dużo miejsca, są idealne do zjedzenia „na raz”, wydajne i pożywne, ale należy pamiętać o tym, aby nie stosować ich za dużo, ponieważ zawierają wiele kalorii

• kanapki – przygotowane z ulubionych składników, ale najlepiej bez dużej ilości mokrych składników, ponieważ mogą rozmoczyć chleb

• czekolada – szybko doda energii i poprawi humor, ale należy uważać, aby nie zjeść jej za dużo, ponieważ tuczy

• woda i inne napoje – herbata w termosie, kawa, soki owocowe i warzywne, najlepiej zrezygnować z napojów typu cola, wody smakowe, mocno słodzone napoje. Można również skorzystać z napojów izotonicznych, które bardzo dobrze uzupełniają niedobory minerałów, można kupić specjalne tabletki musujące, dzięki którym przygotowanie napoju w połączeniu z wodą jest błyskawiczne

Gdy z kolei wybierasz się na dłuższą wędrówkę połączoną z kampingiem, wtedy warto dodatkowo pomyśleć o zakupieniu produktów takich jak:

• płatki owsiane – dostępne są również w formie jednorazowych saszetek, wystarczy zalać je woda lub mlekiem, zwiększają swoją masę i w połączeniu z owocami oraz bakaliami tworzą pożywne i smaczne śniadanie, alternatywnie można także wybrać musli

• kaszka kus kus, płatki ryżowe (nie zwykły ryż) – są bardzo łatwe w przygotowywaniu i łatwe w transporcie, wystarczy tylko zalać je gorącą wodą i zwiększają swoją objętość, nie trzeba ich wobec tego gotować

• sosy i zupy instant, zupki chińskie – chociaż nie zawsze są zdrowie, to jednak przydają się w podróży, można zastosować je wspólnie z innymi produktami spożywczymi, na przykład kaszami i płatkami ryżowymi, jak i jeść samodzielnie, potrzebują tylko naczynia, a także gorącej wody zależnie od rodzaju potrawy

• posiłki liofilizowane – oferowane są jako specjalne jedzenie dla turystów, zostały skomponowane tak, aby były wartościowe, pożywne oraz przy tym łatwe w przechowywaniu oraz przygotowywaniu, dostępne są w różnych wariantach smakowych, niemniej jednak są dość drogie, dlatego zamiast nich lepiej zdecydować się na zwykłe posiłki instant

• przyprawy – sól oraz pieprz to podstawa, aby doprawić przygotowywane potrawy, ale warto też zabrać ze sobą innego rodzaju przyprawy, na przykład paprykę słodką, oregano, bazylię czy specjalne mieszanki przypraw

Oczywiście w sytuacji, gdy planuje się wyjazd pod namiot, trzeba też zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do gotowania, na przykład w kuchenkę gazową, garnki, sztućce, naczynia.

Z czego lepiej zrezygnować?

Wbrew pozorom nie warto kupować konserw – są one często polecane jako idealne jedzenie dla turystów, niemniej jednak do dyspozycji są znacznie lepsze produkty. Konserwy przede wszystkim są ciężkie i ich dźwiganie jest często poważnym problemem. Poza tym powodują problemy z przygotowywaniem posiłków oraz ze utylizacją pustych opakowań. Również raz otwarta puszka musi być zużyta jak najszybciej, ponieważ nie można zabezpieczyć jej wnętrza na dłuższy czas. Lepiej również zrezygnować z tego samego powodu z produktów pakowanych w słoiki, które nie dość, że są ciężkie i mało poręczne, to jeszcze stwarzają ryzyko rozbicia się podczas podróży.

Jednocześnie nie warto zabierać ze sobą „pustych kalorii”, na przykład chipsów, słonych przekąsek, ciasteczek, pakowanych rogalików czy innych bezwartościowych produktów. Oczywiście, od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, ale również trzeba pamiętać o tym, żeby nie jeść ich zbyt dużo. 

Dlatego jeżeli wybierasz się w podróż, pamiętaj o tym, aby zaopatrzyć się w dobre jedzenie – w ten sposób nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również będziesz mieć do dyspozycji produkty, które będą wartościowe, pożywne i zdrowe.
No posts found