Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Danie na piątkę z plusem Turystyka noclegi
     Danie na piątkę z plusem

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Danie na piątkę z plusem

2011-01-24

Uczucie głodu dopada zapewne każdego żaka borykającego się z wyczerpującą sesją egzaminacyjną. Student, który chce wyjść z niej obronną ręką powinien wytrenować przyrządzanie smacznych oraz szybkich posiłków. Pomysłów na proste dania, nie obciążających studenckiego budżetu można szukać nie tylko na rodzimym gruncie. Idealną propozycją by tuż przed egzaminem a w środku kalendarzowej zimy rozgrzać podniebienie jest turecki kebab.

Kuchnia turecka cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród studentów. Zdarza się, że młodzi ludzie stoją w długich kolejkach, aby zaspokoić głód ulubionym daniem, nieprzekraczającym 10 złotych.

Z lekcji historii

Legenda głosi, że kebab znany był już ludom wędrownym, dla których marynowane i następnie opiekane mięso stanowiło główną formę pożywienia.  Nazwa shish kebab nie znaczy więcej niż   „rożen” i „pieczone mięso”.  W Polsce danie kuchni tureckiej z postaci baraniny, mięsa cielęcego lub drobiowego, skrawanego z pionowego rożna z surówką i owczym serem ewaluowało w danie typu fast food, podawane w  picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnym lub ostrym. 

Kulinarna ściąga

Sprawdzonym przepisem na efektywną oraz przyjemną naukę jest towarzystwo ulubionej potrawy. Zapewne każdy z nas zna kebab - nie każdy potrawie serwowanej niemal na każdym rogu ulicy wierzy. Dlatego może warto spróbować samemu przygotować specjał Bliskiego Wschodu? Z naszą kulinarną ściągą monotonne wkuwanie pójdzie w niepamięć. Przygotowanie dania domowym sposobem zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Potrzebujemy:

·         1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )

·         8 ogórków konserwowych średniej wielkości

·         1 cebula biała

·         1 cebula czerwona

·         1/2 świeżej papryki czerwonej

·         1/2 świeżej papryki zielonej

·         1/4 sałaty lodowej

·         oliwa z oliwek

·         garść startego żółtego sera

·         ząbek czosnku

·         sól,

·         pieprz,

·         przyprawę do kebaba lub gyrosa

·         Sos Kebab Łagodny i Ostry Develey

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami Kebab Łagodny i Ostrym Develey – w proporcji wedle uznania. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki przekrajamy na pół. Kieszonki faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami. Nie ma wątpliwości, że tak przygotowany kebab zaspokoi apetyt niejednego studenta.


Źródło: PR



prognoza pogody zima wigilia Develey ketchup żywienie sos sosy


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Jak zamienić pasję do turystyki w biznes?

2019-09-19

Jak zamienić pasję do turystyki w biznes?

Wiele osób o tym marzy, niewiele ma odwagę, by podjąć zdecydowane kroki i to zrobić? Jak zamienić pasję do turystyki w biznes? Podpowiadamy! więcej...

Jesienne wędrówki w górach. Jak dobrać sprzęt?

2019-09-09

Jesienne wędrówki w górach. Jak dobrać sprzęt?

Choć lato powoli ma się ku końcowi, jego kres wcale nie musi oznaczać sezonu turystycznego. Wręcz przeciwnie ? w sezonie jesienno-zimowym możemy nawet planować wyprawy z noclegiem na trasie. Oczywiście pod warunkiem, że wyposażymy się w wysokiej jakości sprzęt o specyfice dostosowanej do warunków panujących w danym czasie na szlaku. więcej...

Województwo lubuskie - dla pasjonatów zabytków

2019-09-04

Województwo lubuskie - dla pasjonatów zabytków

Powszechnie wiadomo, że województwo lubuskie to miejsce, które pełne jest terenów zielonych, różnego rodzaju lasów i łąk. Warto jednak pamiętać, że zobaczymy tu również ogromną ilość zamków i pałaców, co przyciąga do regionu pasjonatów zabytków i historyków, którzy z przyjemnością podziwiają niektóre budowle, które zachowane zostały w dobrym stanie. więcej...

Plecak nie tylko do szkoły

2019-08-30

Plecak nie tylko do szkoły

Każdego dnia praktycznie wszędzie musimy zabierać ze sobą mniejsze i większe przedmioty. więcej...

Długi weekend w Hotelu Sadova

2019-08-30

Długi weekend w Hotelu Sadova

Luksusowy weekend w hotelu to najlepsza forma relaksu. Możesz tutaj odpocząć, oderwać się od rzeczywistości i nabrać sił przed powrotem do pracy. Taka odskocznia to doskonały pomysł zarówno dla osób samotnych jak również par lub rodzin z dziećmi. Długi weekend w hotelu Sadova pomoże Ci zapomnieć o codziennych troskach i przywrócić w Twoim życiu spokój i harmonię. Dlaczego warto przyjechać właśnie tutaj? więcej...