Danie na piątkę z plusem

Uczucie głodu dopada zapewne każdego żaka borykającego się z wyczerpującą sesją egzaminacyjną. Student, który chce wyjść z niej obronną ręką powinien wytrenować przyrządzanie smacznych oraz szybkich posiłków. Pomysłów na proste dania, nie obciążających studenckiego budżetu można szukać nie tylko na rodzimym gruncie. Idealną propozycją by tuż przed egzaminem a w środku kalendarzowej zimy rozgrzać podniebienie jest turecki kebab.

Kuchnia turecka cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród studentów. Zdarza się, że młodzi ludzie stoją w długich kolejkach, aby zaspokoić głód ulubionym daniem, nieprzekraczającym 10 złotych.

Z lekcji historii

Legenda głosi, że kebab znany był już ludom wędrownym, dla których marynowane i następnie opiekane mięso stanowiło główną formę pożywienia.  Nazwa shish kebab nie znaczy więcej niż   „rożen” i „pieczone mięso”.  W Polsce danie kuchni tureckiej z postaci baraniny, mięsa cielęcego lub drobiowego, skrawanego z pionowego rożna z surówką i owczym serem ewaluowało w danie typu fast food, podawane w  picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnym lub ostrym. 

Kulinarna ściąga

Sprawdzonym przepisem na efektywną oraz przyjemną naukę jest towarzystwo ulubionej potrawy. Zapewne każdy z nas zna kebab – nie każdy potrawie serwowanej niemal na każdym rogu ulicy wierzy. Dlatego może warto spróbować samemu przygotować specjał Bliskiego Wschodu? Z naszą kulinarną ściągą monotonne wkuwanie pójdzie w niepamięć. Przygotowanie dania domowym sposobem zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Potrzebujemy:

·         1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )

·         8 ogórków konserwowych średniej wielkości

·         1 cebula biała

·         1 cebula czerwona

·         1/2 świeżej papryki czerwonej

·         1/2 świeżej papryki zielonej

·         1/4 sałaty lodowej

·         oliwa z oliwek

·         garść startego żółtego sera

·         ząbek czosnku

·         sól,

·         pieprz,

·         przyprawę do kebaba lub gyrosa

·         Sos Kebab Łagodny i Ostry Develey

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami Kebab Łagodny i Ostrym Develey – w proporcji wedle uznania. Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki przekrajamy na pół. Kieszonki faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami. Nie ma wątpliwości, że tak przygotowany kebab zaspokoi apetyt niejednego studenta.

Źródło: PR

Jesienne spacery po plażach Bałtyku stanowią głęboką terapię morza
Kiedy słowo “Bałtyk” pada w rozmowach, wiele osób ma przed oczami obraz złotych plaż, dzieci...
Prognoza pogody na wiosnę 2009
Zmarzluchy mogą już się cieszyć, wygląda na to bowiem, że w lutym pożegnamy ujemne temperatury, aby z...