Fiesta Mexicana – promocja kuchni meksykańskiej

Fiesta Mexicana już po raz drugi w pubie SomePlace Else (hotel Sheraton Poznań)

Przez cały wrzesień wielbiciele meksykańskich smaków będą się mogli delektować tradycyjnymi daniami kuchni meksykańskiej.
 
W menu znajdą się między innymi:
 
-pierożki empanadas z wieprzowiną, wędzoną papryką, serem cheddar, salsą crudo i guacamole 19 pln
 
-tostados ze szpinakiem, kiełbaską chorizo, fasolą oraz salsą pomidorową i guacamole 28 pln
 
-grillowane papryczki Jalapeno faszerowane serem podawane z marynowanymi paseczkami wołowiny – 24.50pln
 
-zapiekane enchiladas z kurczakiem, szpinakiem, fasolą, sałatami oraz kwaśną śmietaną – 29 pln
 
-meksykańska zupa fasolowa z kuleczkami mięsnymi – 21 pln
 
-wołowe burritos serwowane w pszennej tortilli z warzywami i pastą z czarnej fasoli, kwaśną śmietaną oraz salsą z mango i ogórka – 68 pln
 
-fajitas z krewetkami zieloną fasolą, cebulą, grillowanymi plackami tostados i sałatką z fasoli i kukurydzy, salsą pomidorową, guacamole i kwaśną śmietaną – 69pln
 
-ciasteczka churros z owocową salsą i lodami czekoladowymi 20 pln
 

 
 

W wielu regionach świata kuchnia urasta do rozmiarów sztuki. Nie inaczej jest w Meksyku” – mówi Krystian Szopka – szef kuchni hotelu Sheraton „Stanowi ona doskonałe połączenie tradycji starożytnych Indian oraz wpływów hiszpańskich z okresu wielkich odkryć i podbojów Ameryki Łacińskiej. Podstawowym składnikiem jest kukurydza. Odpowiednio preparowana przez Indian posiada wartości odżywcze i stanowi bazę niemal wszystkich potraw. Komponując ją z przeróżnymi warzywami, nasionami szczególnie strączkowymi oraz  mięsami możemy uzyskać dużą różnorodność. I jak w każdej kuchni, boski charakter całości nadają charakterystyczne przyprawy oraz zioła danego regionu świata. W Meksyku będą to przede wszystkim różnego rodzaju papryki i chili”

Ciekawą propozycją rekomendowaną przez Szefa Kuchni jest Wielki Meksykański Stół w na nim talerz mięs z dodatkami i sosami: żeberka marynowane w chili i kawie, quesadillas, pikantne fajitas z kurczaka, chili con carne. sosy i salsy: guacamole, salsa pomidorowa z cebulą i czosnkiem, salsa z papai i jalapeno, salsa z mango i kolendry. Dodatki: pieczone ziemniaki podawane z kwaśną śmietaną, pieczone tortille, chleb dyniowy z dodatkiem jalapeno, nachos zapiekane z serem, sałatka z melonem, serem i oliwkami.

 
Propozycja dla 4 przyjaciół to wydatek 150 pln, dla 6 przyjaciół – 190 PLN
 
Pikantny smak potraw będą dopełniały oryginalne meksykańskie napoje między innymi zimne piwa, tequila, czekolada oraz liczne koktajle.
 
Pub SomePlace znajduje się w hotelu Sheraton Poznan i czynny jest od poniedziałku do soboty od 17:00, w niedzielę od 12:00.
Rezerwacji dokonać można pod numerem 61 655 2000.

Organizacja eventów firmowych – jak się za to zabrać?
Niezależnie od branży i rodzaju wykonywanej działalności, organizacja eventów firmowych stała się dziś...
Czy impreza okolicznościowa w górach?
Organizacja imprezy okolicznościowej w górach to nie tylko doskonała okazja do uczczenia ważnego wydarzenia,...
Przepis na udany event na Targach Event 2012
Niebanalne pomysły na niezapomniane eventy i szereg produktów, usług czy rozwiązań potrzebnych do organizacji...
Targi Regionów i Produktów Turystycznych TOUR-SALON 2011 - Podsumowanie
Tegoroczna, 22. edycja największych w Polsce Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR-SALON, która...
"Poznań za pół ceny" z konkursem
Akcja "Poznań za pół ceny" zbliża się wielkimi krokami. Już 5-6 czerwca w Poznaniu hotele, restauracje...
Kwatery, noclegi Poznań
Poznań to jedno z najstarszych miast Polski, które dodatkowo uznawane jest za stolicę województwa wielkopolskiego....