Flavours of Portugal – portugalskie smaki powracają do Warszawy

Po raz czwarty, Polsko – Portugalska Izba Gospodarcza wspólnie z Hotelem InterContinental organizują Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal”, największy event promujący Portugalię w Polsce.

Wydarzenie będzie miało miejsce od 20 do 25 maja w hotelu Intercontinental Warszawa. Każdego wieczoru, od poniedziałku do piątku, renomowani szefowie kuchni z Portugalii będą przygotowywać tradycyjne portugalskie dania a producenci win przedstawią swoją ofertę podczas Degustacji Portugalskiego Wina. Event zakończy się 25 maja Portugalskim Brunchem Rodzinnym.

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” to najważniejszy event organizowany przez Polsko – Portugalską Izbą Gospodarczą i zarazem największe wydarzenie gastronomiczne promujące Portugalię w Polsce. Celem eventu jest promocja tego, co najlepsze w portugalskiej gastronomii, winach, turystyce oraz kulturze. Poprzez lifestylowy event organizatorzy chcą zacieśniać bilateralne stosunki między Polską i Portugalią.

To dzięki XV-wiecznym portugalskim żeglarzom Europa mogła poznać całą gamę nowych przypraw, warzyw i innych produktów spożywczych, przywiezionych z Nowego Świata oraz z Indii. Z tego m.in. powodu kuchnia portugalska jest bardzo zróżnicowana. Każdy region słynie z innych produktów oraz tradycyjnie przygotowywanych dań. Aby podkreślić kulinarne różnice pomiędzy poszczególnymi częściami kraju, w trakcie tygodnia „Flavours of Portugal” co wieczór będzie można skosztować smaki oraz dania z innego regionu Portugalii. Wykwintnemu bufetowi będzie towarzyszył  wybór wyśmienitych, portugalskich win.

Specjały portugalskiej kuchni będą przygotowywać: Carla Costa, Szef Kuchni Hotelu Altis Park w Lizbonie, Gil Martins, Szef Kuchni Hotelu Dom Pedro Palace w Lizbonie, Roberto Teixeira, Zastępca Szefa Kuchni Hotelu Quinta do Lorde na Maderze oraz Ewa Olejniczak, Szef Kuchni Hotelu InterContinental Warszawa. Portugalską atmosferę będą tworzyć codzienne występy João de Sousa & Fado Polaco oraz duetu portugalskich gitarzystów – Samuel Cabralo oraz Paulo Carvalho.

Podczas Tygodnia Portugalskiego będą rówież miały miejsce sektorowe warsztaty dotyczące turystyki, gastronomii oraz kultury, skierowane do dziennikarzy oraz specjalistów.

Szczegóły Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” można znaleźć na stonie: www.flavoursofportugal.pl.

Organizatorem wydarzenia jest Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza oraz Hotel Intercontinental w Warszawie. Wydarzeniu patronuje Ambasada Portugalii w Warszawie oraz AICEP Portugal Global.

 

 

Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC) została utworzona w 2008 roku w Warszawie z inicjatywy prywatnej. PPCC ma na celu promocję dwustronnych stosunków gospodarczych pomiędzy Polską i Portugalią oraz zachęcanie portugalskich inwestorów do inwestycji w Polsce i vice versa. Izba Gospodarcza oferuje pomoc dla przedsiębiorców w zakresie nawiązania kontaktów handlowych, wsparcie prawne, szukanie partnerów biznesowych, organizację misji handlowych, seminariów oraz konferencji. Polsko – Portugalska Izba Gospodarcza posiada ponad 200 firm członkowskich. PPCC jest złożona z polskich firm z kapitałem portugalskim oraz innych polskich i międzynarodowych firm utrzymujących relacje gospodarcze na rynku portugalskim. Prezesem Zarządu PPCC jest Pedro Pereira da Silva, Chief Operations Oficer Grupy Jeronimo Martins oraz Country Manager Jeronimo Martins w Polsce i w Portugalii.

www.ppcc.pl

 

PR

No posts found