Gdańska scena Jarmarku Europejskiego nabiera smaku !

W dniach 16 i 17 kwietnia zapraszamy wszystkich amatorów dobrej kuchni do podróży w głąb tajemnic schowanych na dnie garnka. Targ Rybny zamieni się w przyjazną przestrzeń gastronomiczną, a na scenie zagoszczą prawdziwi magicy patelni i widelca. W sobotni wieczór oraz przez całą niedzielę  będą prezentowanie różne odsłony tradycyjnych posiłków. Publiczność będzie miała okazję wzbogacić swą wiedzę i podpatrzeć doświadczonych Szefów Kuchni, sommelierów i ekspertów kulinarnych.

Przygodę z gotowaniem rozpoczniemy w sobotni wieczór o godzinie 17.00 spotkaniem z Jarosławem Walczykiem, prawdziwym trójmiejskim mecenasem sztuki kulinarnej i członkiem Fundacji Klub Szefów Kuchni. Nasz ekspert zdradzi zgromadzonej publiczności sposoby na udaną obróbkę mięsa oraz opowie o tym jak i z czym najlepiej serwować ryby, a po pokazie przeprowadzonym wraz z Szefem Kuchni z Lisewskiego Dworu, Sławomirem Miotkiem,  pozostanie do dyspozycji zainteresowanych podczas indywidualnych konsultacjach. Na sesje z Jarosław Walczykiem zapraszamy wszystkich tych, którzy chcieliby poradzić się w sprawach związanych z otwarciem restauracji, z planowaniem zaplecza gastronomicznego, z opracowywaniem kart oraz z kreacją przepisów.

„Cztery odsłony dnia” – to cykl czterech pokazów kulinarnych prezentowanych przez Szefa Kuchni, Mariusza Jamroszczyka, który pokaże jak uatrakcyjnić zwykły posiłek i czym zadziwić naszych gości.  Bo przecież śniadania i podwieczorki też zasługują na bogatą oprawę i indywidualne podejście. Po każdym show kulinarnym pojawi się pytanie konkursowe dotyczące przeprowadzonego pokazu. Nagrodą będzie możliwość zjedzenia przyrządzonej potrawy !!!

Podróż zamorską zaproponuje Paweł Pawluk, Szef Kuchni  restauracji Senso w hotelu Scandic Gdańsk, który szlifował swe umiejętności kulinarne na największych statkach pasażerskich, opływając świat i poznając sekrety przyrządzania egzotycznych potraw.  Podczas pokazu, będziemy świadkami zaklinania diabła morskiego.  Wedle znawców, trzeba mieć nie lada odwagę, aby otworzyć puszkę kiszonego śledzia (Surströmming), bo podobno śmierdzi tak mocno, iż można spożywać go jedynie w plenerze. O tym i o innych tradycjach kultywowanych po drugiej stronie Bałtyku porozmawiamy ze znawczynią tematu Magdaleną Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej oraz doświadczonym przewodnikiem Maciejem Zborowskim, przedstawicielem Stena Line, promów słynących z wyśmienitej kuchni i ciekawego menu.

Sąsiedzką egzotyką powieje dzięki wizycie na Litwie i odkryciu tradycji kuchni karaimskiej, która zagościła w tym kraju w XIV w. za sprawą Wielkiego Księcia Witolda. Goście z restauracji Kybynlar odpowiedzą czym charakteryzują się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowi esencje smaku takich potraw jak kybyn czy čanach.

Prawdziwą gratką będzie natomiast pokaz dekantacji wina  w wykonaniu Dawida Sojki, członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Serwowanie wina w sposób, który wyraża  szacunek do tego szlachetnego trunku staje się podobno swego rodzaju show, a płonąca świeca pod butelką podkreśla ekskluzywność ceremonii.

Gościć będziemy także Zrzeszenie Małokarpackiego Szlaku Winnego ze Słowacji, której tradycje winiarskie żywe są od kilkuset lat. Ten 40 kilometrowy szlak wiedzie od Bratysławy aż po Trnawę i wedle znawców tematu, na zwiedzanie najlepiej wybrać się wynajęty autokarem z kierowcą, bowiem w różnorodnych świętach wina bierze udział ponad setka winiarzy.

Jak wiadomo, do wina doskonale pasują sery. I to nie tylko pod postacią kawałków podawanych na tacy w towarzystwie owoców. Przepisy na smakowite dania zaprezentuje szef kuchni restauracji Lazur Piotr Janiszewski. Spółdzielnia Mleczarska Lazur, która już od blisko 50 lat specjalizuje się w produkcji serów z przerostem szlachetnej niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti prowadzi także restaurację, w której wszystkie dania są przygotowane na bazie serów pleśniowych Lazur.

Na zakończenie Jarmarku Europejskiego, śmiałkowie będą mieli okazję sprawdzić swe siły w zabawnych konkursach na szybkość i dokładność : kto szybciej wypije szklankę mleka, kto szybciej zetrze ser na tradycyjnej tarce, kto dokładniej obierze jabłko, kto przyrządzi najładniejszą kanapkę. Do wygrania produkty spożywcze Wystawców Jarmarku, idealne do uatrakcyjnienia stołu wielkanocnego.

Pełen program dostępny jest na stronie : www.jarmarkeuropejski.pl

 

Pytania : Magdalena Jabłońska, Magda@ma-house.pl, 609 921 609

 

Organizatorzy :

 

 

Ciekawe miejsca na wakacje
Zbliżają się wakacje, pora urlopów i luźniejszych dni. Jest wiele miejsc, gdzie warto się wybrać, by...
Kamerki Gdańsk ? zobacz miasto nie ruszając się z domu.
Zapewne nie raz marzy nam się żeby gdzieś pojechać, a niejednokrotnie chcieli byśmy już gdzieś tam być....
Gdańsk? niezwykłe miasto i jego atrakcje
Gdańsk jest jednym z najpiękniejszych miast w Polsce, a jego atrakcje mogą oczarować każdego. Gdańsk...
Q Hotel Grand Cru Gdańsk
Q Hotel w Gdańsku zaprasza do samego centrum miasta, nad Motławę. To miejsce dla osób, które cenią komfort,...
Gdańsk...warto odwiedzić
Gdańsk jest piątym co do wielkości miastem Polski. Sprawdź dlaczego warto je odwiedzić
Internetowe inspiracje na długi weekend i wakacje
Długi weekend majowy tuż tuż, pogoda powinna być sprzyjająca, dlatego już teraz większość z nas poszukuje...