Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Kolejne produkty tradycyjne Małopolski Turystyka noclegi
     Kolejne produkty tradycyjne Małopolski

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Kolejne produkty tradycyjne Małopolski

2010-05-19

Małopolska, pośród pozostałych regionów kraju, pod względem ilości produktów tradycyjnych zarejestrowanych na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi plasuje się mniej więcej pośrodku. Na chwilę obecną nasz kraj może pochwalić się ilością zarejestrowanych 732 produktów tradycyjnych. Liderami wśród polskich regionów są Województwo Pomorskie (106 produktów) i Śląskie (104 produkty), w końcówce zaś znalazły się Lubuskie i Zachodniopomorskie (po 8 produktów).

Zarejestrowanie produktu tradycyjnego nie jest rzeczą prostą. Należy wykazać 25 lat nieprzerwanej produkcji (uprawy, hodowli) na danym terenie i wyrobu smakołyków wg tej samej receptury charakterystycznej dla danego miejsca czy subregionu. Producenci żywności sięgają do literatury, starych zapisków, archiwów czy ksiąg parafialnych. Zgłaszanie produktów do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywa się za pośrednictwem Urzędów Marszałkowskich. Rejestracja na ministerialnej liście produktów tradycyjnych to pierwszy krok do uzyskania statusu produktu regionalnego w Unii Europejskiej. A certyfikat unijny to marka stanowiąca o wartości produktu i ochrona przed konkurencją. Spośród małopolskich produktów tradycyjnych cztery już zyskały rangę produktu regionalnego Unii Europejskiej, są to: oscypek, bryndza i redykołka, na rejestracje czeka kolejnych siedem.

Produkty tradycyjne rejestrowane są w 10 kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje i inne produkty. Niektóre z nich znalazły się na liście staraniem aktywnych producentów, takich jak Stanisław Mądry, reprezentujący grupę masarzy lisieckich, Antoni Madej będący marką chleba prądnickiego, Danuta Krzyściak oddana kołaczowi jodłownickiemu. Do rejestracji niektórych przyczyniły się gminy, jak Charsznica, kapuściana stolica Polski, Rodaki, ojczyzna gęsi zatorskiej, czy Raciechowice, Łącko i Iwkowa, słynne z doskonałych owoców.

Produktów tradycyjnych, o które wzbogaca się Województwo Małopolskie, wciąż przybywa. Najnowsze z nich, kołacz jurajski i kukiełka lisiecka, wódki zdrowotne jarzębinka i jarzębiak izdebnicki wkrótce będą nowymi produktami tradycyjnymi. We wtorek, 13 kwietnia, Rada ds. Produktów Tradycyjnych, której przewodzi członek Zarządu Wojciech Kozak, pozytywnie oceniła wnioski o wpisanie tych produktów na listę. Teraz czekają one na decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie w szranki o miano produktu tradycyjnego Małopolski ma stanąć pstrąg z Rudawy. Byłby to drugi, obok karpia zatorskiego, produkt w kategorii „produkty rybołóstwa”. Walczący o pstrąga producent, inż. Roman Kobylarczyk prowadzi w Pisarach, w gminie Rudawa, smażalnię agroturystyczną przy Ośrodku Hodowli Pstrąga „Roko”. Podawany tu pstrąg jest rybą całkowicie wyhodowaną w tutejszych wodach, od tarlaka przez ikrę i narybek do pstrąga handlowego. Odczyn wody lekko zasadowy i jej chemizm powodują, że smak mięsa  jest niepowtarzalny i charakterystyczny dla właśnie tego regionu. Hodowla pstrąga ma tu długą tradycję, a receptury oryginalne i niespotykane w innych okolicach.

Gości agroturystycznej smażalni zaskoczą na pewno pierogi z pstrąga czy podawane z barszczem uszka faszerowane pstrągiem i grzybami. W menu znajdziemy pstrąga w oleju, smażonego w przyprawach i grillowanego w folii lub w formie szaszłyków. Jest pstrąg wędzony i roladki z filetów pstrąga ze szpinakiem i jajkiem przepiórczym oraz pstrągowy sznycel, a na drogę można zaopatrzyć się w słoik pstrąga marynowanego w sosie słodko-kwaśnym.


Elżbieta Tomczyk-Miczka
www.turystykamalopolska.pl

źródło: PR



turystyka małopolska atrakcje turystyczne Turystyka małopolska szkoła turystyczna


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

2021-02-16

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

Choć zimowa aura sprawia, że niektórzy nie zastanawiają się jeszcze, gdzie spędzić majowy weekend, z pewnością to dobry moment, aby rozejrzeć się nieco w dostępnych ofertach. więcej...

Okulary górskie - jak wybrać?

2021-01-27

Okulary górskie - jak wybrać?

Jeżeli się wybieramy w góry, to musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Bardzo ważne jest nie tylko odpowiednie ubranie oraz obuwie, ale również powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria turystyczne oraz wspinaczkowe. więcej...

Najmniejszy podróżnik świata

2020-12-11

Najmniejszy podróżnik świata

Czy wiesz, że najmniejszy podróżnik ma zaledwie kilkanaście centymetrów, a swoją bazę do wypadów na wszystkie kontynenty świata ma w Polsce? Poznaj Wesołego Wieżowca, uśmiechniętego globtrotera, który odwiedził kilkaset miejsc na świecie. więcej...

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

2020-12-11

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

Malowniczy Ustroń leży w województwie śląskim. Najbardziej znany jest z licznych uzdrowisk i sanatoriów, z których chętnie korzystają seniorzy. Do miejscowości, która rozpościera się po obu stronach wartkiej Wisły, przyjeżdżają także całe rodziny. Tutaj atrakcji naprawdę nie brakuje, dlatego właśnie ten kierunek warto obrać zarówno na krótki weekendowy wypad, jak i na nieco dłuższy urlop. Co zwiedzić w Ustroniu i z jakich udogodnień turystycznych skorzystać zimą oraz latem? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule! więcej...

Przerejestrowanie samochodu - co warto wiedzieć?

2020-11-05

Przerejestrowanie samochodu - co warto wiedzieć?

Jeśli właśnie kupiłeś używany samochód, musisz pamiętać o jego przerejestrowaniu. To obowiązkowa czynność, której niedopełnienie wiąże się z karą finansową. Jak i gdzie przerejestrujesz samochód? Jakie dokumenty będą Ci potrzebne i ile czasu warto zarezerwować na takie formalności? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu. więcej...