Kurczak na ruszcie

Mięso drobiowe jest chude, delikatne i bardzo łatwe do obróbki termicznej. Jest uniwersalną bazą do wielu dań na słono, słodko i ostro. Tym samym drób jest doskonałą propozycją na grilla nawet dla początkujących kucharzy.

Drób to bardzo delikatne mięso, które jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Czas grillowania drobiu zależy od wielkości porcji. Kurczaka w całości trzymamy na ruszcie pod pokrywą w temperaturze ok. 200oC nawet 1,5 h. Doskonale sprawdza się tu grillowanie metodą pośrednią. Z kolei małe kawałki piersi z kurczaka wystarczy grillować 10-14 minut bezpośrednio nad żarem. W obu przypadkach należy pamiętać, że zwykle chude mięso drobiowe, w wysokiej temperaturze szybko się wysusza, zatem podczas grillowania wymaga częstego smarowania oliwą z przyprawami, sosem lub marynatą. Mięso jest gotowe jeśli po delikatnym nakłuciu wypływa z niego bezbarwny i przezroczysty sok, a temperatura w najgrubszym jego miejscu (bez dotykania kości) będzie wynosiła 75 o. Przed podaniem warto przykryć mięso aluminiową folią i odłożyć je na 10 minut. Dzięki temu temperatura wewnątrz delikatnie opadnie a soki równomiernie wypełnią włókna mięsa.

Zdrowie z jakości

Drób jest mięsem chudym, ale bardzo bogatym w białko, sole mineralne, a nawet witaminy. Przez dietetyków jest uznawany za ważny element zdrowego żywienia. Musimy jednak pamiętać, by zwracać uwagę na jakość kupowanego mięsa.

Jak w przypadku każdego mięsa różnice w jakości, a tym samym w smaku wynikają z kilku ważnych czynników m.in.: sposobu karmienia drobiu, wieku uboju i środowiska, w jakich były hodowane kurczęta, kaczki czy gęsi. Czyli, aby być pewnym dobrej jakości mięsa konieczna jest znajomość jego pochodzenia. – twierdzi Wolfgang Otto, współwłaściciel firmy Otto Gourmet, która dostarcza najwyższej klasy mięso do restauracji na całym świecie.

Roladki z kurczaka z szynką i bazylią (involtini di pollo)

Przepis na 4 porcje

Czas przyrządzania: 20 min

Metoda grillowania: bezpośrednia w średniej temperaturze (175 – 230°c)

Czas grillowania: ok. 12 min

Akcesoria: nici kuchenne

 

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, po ok. 200 g każda
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 plastry włoskiej szynki prosciutto crudo (lub innej)
  • 4 cienkie plastry włoskiego sera provolone (lub innego), przekrojone na pół
  • 8 dużych listków bazylii oraz dodatkowo kilka do przybrania
  • oliwa z oliwek
  • 450 ml dobrej jakości sosu pomidorowego (ze słoika)

 

1. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

2. Ułożone pod folią spożywczą filety rozbić na kotlety o grubości ok. 7 mm. Rozbijanie należy zacząć od najgrubszego miejsca. Delikatnie uderzać gładką stroną tłuczka równomiernie po powierzchni filetu. Mięso należy rozbijać delikatnie, żeby się nie porozrywało.

3. Mięso z obu stron przyprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Położyć na desce gładką stroną do dołu.

4. Każdy plaster mięsa drobiowego obłożyć plastrem szynki, 2 kawałkami sera i 2 listkami bazylii. Mięso ostrożnie, lecz jak najciaśniej, zwinąć i obwiązać dwoma kawałkami nici kuchennej. Końce nici odciąć. Roladki cienko posmarować oliwą.

5. Rozgrzany ruszt grilla oczyścić szczotką. Roladki grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie przez mniej więcej 12 min., aż ze wszystkich stron upieką się na złotobrązowo. W tym czasie co 3 min obracać je o 90 stopni.

6. W rondelku podgrzać sos pomidorowy.

7. Z roladek zdjąć nici. Roladki pokroić na plastry i ułożyć na sosie. Przybrać porwanymi na kawałeczki listkami bazylii i serwować na ciepło.

 

Materiał opracowany na podstawie Wielkiej Księgi Grillowania wg. Webera autor: Jamie Purviance. Książka dostępna w punktach sprzedaży grilli Weber. Lista sklepów na www.weber.com

                                                           *****

Akademia Grillowania to warsztaty kulinarne i materiały edukacyjne, które są przygotowywane w oparciu
o ponad 60 letnie doświadczenie firmy Weber-Stephen w temacie grillowania i we współpracy z mistrzami rusztu takimi jak: Jamie Purviance oraz Johann Lafer.

Marka Weber-Stephen powstała w Stanach Zjednoczonych w 1952 r. Założycielem był George A. Stephen Sr, który pracując w zakładach Weber Brothers Metal Works stworzył pierwszy model grilla kulistego, zamkniętego pokrywą. Do dziś produkcja grilli Weber odbywa się wyłącznie na terenie USA. Obecnie Weber jest liderem na światowym rynku w segmencie sprzętu do grilla. Dystrybucja grilli Weber w Polsce od 2008 r. odbywa się poprzez firmę Weber-Stephen Polska Sp. z o.o. Produkty są dostępne w centrach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych Castorama, Leroy Merlin, Obi, Praktiker.

Więcej informacji na www.weber.com

No posts found