Mastne jako hołd dla 1200-letniego Cieszyna

Kolejne wyjątkowe piwo z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie trafi do miłośników złocistego trunku. Premiera „Mastnego” będzie miała miejsce w czasie Święta Trzech Braci (20 czerwca), podczas Dnia Otwartego cieszyńskiego browaru.
Z okazji rocznicy powstania miasta, Bracki Browar Zamkowy uwarzył piwo jubileuszowe. Jego receptura i nazwa nawiązuje do piwowarskich tradycji 1200 letniego grodu, dlatego swoją premierę „Mastne” będzie miało właśnie w Cieszynie. Warzenie piwa „Mastne” rozpoczęło się 11 maja br. a dopiero 19 czerwca (sobota) po leżakowaniu w piwnicach browaru piwo zostanie rozlane do jubileuszowych butelek.
„>>Mastne<< jest hołdem na 1200 rocznice powstania Cieszyna, który udziela schronienia browarowi założonemu przez Habsburgów w 1846 r. Taki dorobek piwny zobowiązuje.” – mówi Dominik Szczodry, Główny Piwowar Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.
„Mastne”, to pierwsza, udokumentowana nazwa piwa z Cieszyna, wywodząca się od słów „mięsisty”, „pełny”, co podkreślało bogactwo jego składników. Takie jest również jubileuszowe „Mastne”, w którego recepturze występują aż 4 słody: pilzneński, monachijski i karmelowy oraz pszeniczny. Również metoda górnej fermentacji bezpośrednio nawiązuje do historycznych receptur piw z Cieszyna. Dzięki niej – rzadko obecnie stosowanej w Polsce – piwo ma niespotykany bukiet zapachowy. W efekcie powstało bardzo wyjątkowe, opalizujące piwo o ciekawej bursztynowej barwie i jak zwykle w piwach z Brackiego Browaru Zamkowego – ze znakomitą pianą, wynikającą z unikalnego sposobu warzenia – dekokcji.
Najstarsze znane źródła mówiące o piwie „Mastne” pochodzą z XVII w.(Mikołaj Henelius, Silesiografia- 1613r., Jakub Schickfuss, Nowo poszerzana kronika Śląska- 1625 r., Mateusz Merian, Topografia Czech, Moraw i Śląska, połowa XVII w.).
„20 czerwca Piwa będą mogli spróbować nie tylko mieszkańcy Cieszyna, ale także tysiące uczestników Festiwalu Birofilia w niedalekim Żywcu, których serdecznie do nas zapraszamy” – dodaje Szczodry.
 „Mastne” o zawartości 13,0% Blg będzie sprzedawane na terenie rodzimego Cieszyna i okolicach w butelkach 0,5 litra. Po premierze 20 czerwca trafi tam jedynie 500 hl piwa (100 000 butelek 0,5l).
Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie
Historia
Browar arcyksiążęcy w Cieszynie (Bracki Browar Zamkowy) w wraz z zabudowaniami został wybudowany na wzgórzu zamkowym w 1846 r. przez Albrechta Fryderyka Habsburga na terenach należących do monarchii austro-węgierskiej. Nazwa “Zamkowy” przylgnęła do browaru, gdyż wybudowano go nieomal w sąsiedztwie habsburskiego zamku. Jak na ówczesne czasy była to ogromne przedsięwzięcie inwestycyjne.
Przed I wojną światową browar połączono z Fabryką Win i Likierów w Błogocicach. Jednocześnie stale modernizowano zakład. Stare urządzenia zastąpiono nowymi m.in. zainstalowano silniki dieslowskie, które zastąpiły stare maszyny na parę.
Traktat wersalski oraz jego postanowienia zaowocowały zmianami własnościowymi. Browar przeszedł na własność Skarbu Państwa i od tej pory nazwa browaru brzmiała: Państwowe Zamkowe Zakłady Przemysłowe w Cieszynie. Obiekt do 1933 roku dzierżawiony był przez warszawskich prominentów, skoligaconych m.in. z prezydentem Ignacym Mościckim.
Po roku 1933 browar przejęła Dyrekcja Lasów Państwowych. W czasie II wojny światowej, dzięki zaangażowaniu pracowników browaru, udało się zachować cześć urządzeń i surowców i tym samym uchronić majątek browaru przed rozgrabieniem i wywiezieniem na teren Rzeszy. Po okresie okupacji Browar Zamkowy został włączony w struktury, najpierw Bielskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, a następnie Zakładów Piwowarskich w Żywcu. Lata współczesne w historii Browaru Brackiego, to okres nie tylko częstych zmian jego nazwy, ale również rozbudowy zakładu. Nie miał on być nigdy producentem ogólnopolskim, ale silnie umocowanym browarem lokalnym, mającym stałą rzeszą odbiorców. Plany te okazały się na tyle skuteczne w realizacji, że obecnie rzesza fanów piwa brackiego stale się powiększa, a sława napoju z pianką z Brackiego Browaru Zamkowego w wykracza poza Cieszyn. Takiemu rozwojowi na pewno sprzyjały procesy zmian własnościowych, szczególnie tych po roku 1989. Dzięki nowym inwestycjom Browar w Cieszynie ma nową automatyczną kegownię, ale wciąż produkuje się w nim piwo bardzo tradycyjny sposób, w otwartych kadziach fermentacyjnych. Odkryte kadzie mieszczą się w starych, zabytkowych piwnicach browaru.
Produkcja
Zdolności produkcyjne Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie wynoszą 160 tys. hl. Zakład w ubiegłym roku wyprodukował 102 tys. hl piwa. BBZ warzy piwo Brackie o zawartości balinga 11,8 i zawartości alkoholu 5,5 % oraz najbardziej znany w Polsce porter bałtycki – Żywiec Porter (Blg 21, 9,5% alk.), warzony wg. jednej z najstarszych receptur w Polsce z 1881 r. W cieszyńskim Browarze został uwarzony Bracki Koźlak Dubeltowy – zwycięzca Festiwalu Birofilia 2009.
 
 Źródło: PR
 

Wycieczka na Islandię - Co warto zobaczyć?
Islandia, kraj ognia i lodu, jest miejscem, które zachwyca swoją niezwykłą przyrodą i krajobrazami, jakich...
Wakacje All Inclusive LATO 2024 - Dlaczego warto zarezerwować już teraz?
Wakacje First Deal czy Last Minute? Planowanie wymarzonych wakacji to czasem wyjątkowe wyzwanie. Szukając...
Podróż do Tajlandii - internet mobilny na wyjazd
Podróż do Tajlandii – internet mobilny na wyjazd Podróżowanie do egzotycznych zakątków takich...
Stronie Śląskie Atrakcje - Krótki przewodnik po najbardziej dziewiczym fragmencie ziemi kłodzkiej.
Stronie Śląskie, położone w malowniczym sercu Gór, stanowi jedno z tych miejsc na mapie Polski, które...
Jak dojechać do Kwidzyna z Gdańskiego lotniska?
Witaj w sercu północnej Polski, w Gdańsku – mieście o bogatej historii, malowniczych uliczkach i otwartym...
20 Najciekawszych atrakcji w Zamościu dla młodzieży
Zamość to miasto o bogatej historii i kulturze, które oferuje wiele atrakcji zarówno dla młodszych, jak...