Mistrzowskie Targi EuroGastro

Zbliżające się 19. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro umożliwią miłośnikom kuchni poznanie oferty gastronomicznej, będą również okazją do spotkania kulinarnych autorytetów. Po raz pierwszy szef kuchni Artur Świerżewski, który specjalizuje się w daniach kuchni myśliwskiej, zorganizuje konkurs „Smaki dziczyzny”. Tradycyjnie odbędą się pokazy oraz konkursy: „Kulinarny Talent 2015” Roberta Sowy, „Gotuj lokalnie” Marcina Budynka i Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.

Dla adeptów sztuki kulinarnej Targi EuroGastro dają możliwość spotkania oraz konsultacji z doświadczonymi i uznanymi osobowościami z branży. Jest to jednocześnie szansa dla nich na zaprezentowanie umiejętności, poznanie nowych przepisów, odkrywanie smaków i nowatorskich połączeń produktów, a więc poszerzanie wiedzy jak tworzyć coraz smaczniejsze i piękniejsze potrawy. Targi są także okazją do wymiany doświadczeń, poszukiwania kulinarnych inspiracji oraz poznania aktualnych trendów i kierunków rozwoju branży.

Targi EuroGastro odbędą się w dniach 25-27 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Myśliwi w kuchni

Nowością 19. edycji Targów EuroGastro będzie promocja walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny. W premierowej edycji konkursu kulinarnego „Smaki dziczyzny” profesjonalni kucharze wyspecjalizowani w daniach kuchni myśliwskiej zaprezentują możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach.

Konkurs, którego organizatorem jest wieloletni szef kuchni, pasjonat myślistwa i miłośnik dziczyzny, Artur Świerżewski, odbędzie się 25 marca, czyli pierwszego dnia Targów EuroGastro.

Talent spod skrzydeł Sowy

Zmagania młodych talentów kulinarnych będzie można podziwiać drugiego dnia targów podczas konkursu „Kulinarny Talent 2015”. Organizatorem jest Robert Sowa i firma MT Targi Polska, gospodarz Targów EuroGastro, przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Głównym celem konkursu jest wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne. Muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe, m.in. sezonowaną wołowinę. Dla laureatów to możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu specjalistów z branży, a przede wszystkim szansa na zaistnienie w świecie profesjonalnych kucharzy.

Tradycji stanie się zadość

Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni, realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim III edycji konkursu “Gotuj Lokalnie”, który odbędzie się 27 marca, będą kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą w jaki sposób można kreować nowe trendy kulinarne wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia.

Grecki jubileusz

Podczas tegorocznych Targów EuroGastro odbędzie się jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania tradycji tej kuchni w Polsce. Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis, ambasador kultury i kuchni greckiej.

27 marca ekipy kucharzy z całej Polski pod fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie oryginalnych greckich produktów. Konkursowi towarzyszyc będą atrakcje, w tym pokazy sztuki kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i degustacje. Laureat pierwszej nagrody wyjedzie wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wycieczkę do Grecji.

Celem projektu jest przekazywanie wiedzy na temat wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości, a dzięki temu wzmacnianie lokalnego potencjału regionu.

Patronat Honorowy

Targi EuroGastro odbędą się pod Honorowym Patronatem Janusza Piechocińskiego, Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Gospodarki.

Informacje praktyczne    

Dla przedstawicieli branży, którzy zarejestrują się przez Internet, przewidziana jest 50% zniżka na bilet wstępu na Targi EuroGastro. Więcej informacji, formularze rejestracyjne oraz regulaminy konkursowe dostępne są na stronie www.eurogastro.com.pl.

MT Targi Polska to jeden z wiodących w Polsce i największy na rynku warszawskim organizator imprez targowych. Firma organizuje 8 imprez wystawienniczych, które rocznie gromadzą ponad 2000 wystawców i 80 000 zwiedzających. W kalendarium znajdują się targi, które bardzo dobrze znane są za granicą, a w Polsce zyskały miano najważniejszych wydarzeń targowych. Są to: EuroGastro, EuroLab, CrimeLab, TT Warsaw, Lato, WorldHotel, Dziedzictwo oraz Infrastruktura.

 

PR

Konferencje i targi turystyczne
Nadchodzi gorący czas najróżniejszych konferencji i spotkań targowych branży turystycznej w Polsce. Rozwój...
XIX Targi - Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR
W dniach 22 - 24 lutego 2012 r. w Łodzi odbędą się XIX Targi - Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR. Honorowy...
Targi Lato 2013 - wielki piknik turystyczny już w kwietniu
Wszystkich, którzy lubią podróżować, aktywnie lub biernie spędzać czas na lądzie i w wodzie, a także...
Z ziemi chińskiej do Polski
Forum polsko-chińskie na targach TT Warsaw
Targi Regionów i Produktów Turystycznych TOUR-SALON 2011 - Podsumowanie
Tegoroczna, 22. edycja największych w Polsce Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR-SALON, która...
Park Jurajski, czyli o kosmicznych atrakcjach na Orbicie
- Sprzedałem lodówkę, bo mi trochę brakowało na bilet - mówi Wojciech Cejrowski, pytany o to, jak zdobył...