Najlepsze polskie miejsca turystyczne! Centrum Prasowe PAP Turystyka noclegi
     Najlepsze polskie miejsca turystyczne! Centrum Prasowe PAP

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek

» Polecane obiekty noclegowe

Najlepsze polskie miejsca turystyczne! Centrum Prasowe PAP

2017-02-21

Wyjątkowe miejsca na mapie turystycznej Polski zostały 17 lutego uhonorowane zaszczytnym certyfikatem Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2016 roku.

Dostać się do grona zwycięzców nie jest łatwo. Certyfikat przyznawany jest miejscom, które wyróżniają się innowacyjnością, kompleksową obsługą i mają do zaoferowania ciekawe, unikatowe atrakcje oraz nietypowe formy spędzania wolnego czasu. Dzięki konkursowi wszyscy nagrodzeni żwawo ruszą na podbój całego kraju. "Cieszymy się, że z roku na rok zwiększa się liczba kandydatów a kapituła ma coraz większy problem z rozstrzygnięciem, komu przyznać certyfikat, który jest także rekomendację dla turystów - mówi lider projektu Rozwój i promocja produktów turystycznych Anna Księżnik. - Dla nas lista laureatów stanowi również materiał do codziennej pracy polegającej na promocji walorów turystycznych naszego kraju" - dodaje.

Złoty Certyfikat otrzymała Industriada, czyli Święto Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego. Ta nagroda przyznawana jest produktom, które wcześniej zdobyły już Certyfikat POT i dalej ulepszają swoją ofertę oraz podnoszą jakość usług.

Industriada - to prawdziwy festiwal kultury dziedzictwa przemysłowego, organizowany z dużym rozmachem na Górnym Śląsku. Jeden dzień w roku, kiedy kopalnie, osiedla robotnicze, browary, fabryki otwierają swoje drzwi dla zwiedzających. www.industriada.pl

Nominacje do Złotego Certyfikatu otrzymały:

Jarmark św. Dominika w Gdańsku - ponad 1000 kramów z cennymi przedmiotami i regionalnymi wyrobami w atmosferze jak sprzed 765 laty.

Bałtowski Kompleks Turystyczny - dla fanów dinozaurów niezwykłe miejsce z olbrzymimi modelami prehistorycznych gadów a także ciekawą ofertą edukacyjną.

Certyfikaty 2016:

GREEN VELO Wschodni Szlak Rowerowy - to ponad 2000 km trasy przez 5 parków narodowych i 15 krajobrazowych pięciu województw wschodniej Polski.

Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu - multimedialne muzeum w opolskim amfiteatrze. Dla fanów polskich brzmień niezwykła muzyczna podróż.

Gdański Teatr Szekspirowski - jedyny w Europie zrekonstruowany teatr elżbietański z otwieranym dachem i ruchomą sceną.

Kompleks Świętokrzyska Polana - doskonałe miejsce do wypoczynku z możliwością podziwiania stworzeń morskich z całego świata w pokaźnym zbiorze akwariów.

Festiwal Kultury Żydowskiej Warszawa Singera - jedyna w swoim rodzaju okazja, aby posłuchać na żywo muzyki klezmerskiej i zobaczyć jak przenikały się na przestrzeni czasu dwie kultury: polska i żydowska.

Planetarium EC1 - bliskie spotkania z kosmosem. Pod kopułą łódzkiego planetarium znajduje się ekran sferyczny, na którym można zobaczyć cały wszechświat.

Park Etnograficzny w Tokarni - cudowna lekcja historii na świeżym powietrzu. Można zobaczyć jak wyglądało życie na długo przed erą Internetu.

Exploseum, wybuchowa historia do odkrycia w Bydgoszczy - nocnych wrażeń dostarczą nam miejsca gdzie produkowano materiały wybuchowe na potrzeby III Rzeszy z tajemniczymi podziemnymi korytarzami.

Noc Kultury - Lublin udowadnia, że sztuka może wyjść na ulice. Podczas jednej nocy 250 różnych wydarzeń.

Park Edukacji i Rozrywki FARMA ILUZJI - magiczny świat na wyciągnięcie ręki. Ponad 60 różnych atrakcji, w tym budynki całkowicie przeczące prawom fizyki, labirynty, kopalnia złota, rezerwat smoków.

Wyróżnienia:

Piknik Szybowcowy w Lesznie - niesamowite podniebne ewolucje, zapierające dech w piersiach akrobacje i nocne pokazy.

Strefa MTB Sudety - trasy w Sudetach stworzone specjalnie dla fanów rowerów górskich. Śmiałkowie mają do przejechania 500 km.

Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie - majestatyczny renesansowy zamek stał się prawdziwą sceną kulturalną Szczecina.

Źródło informacji: Polska Organizacja Turystyczna
Centrum Prasowe PAP

atrakcje turystyczne hotele w Polsce Leszno atrakcje Polski

Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Busy do Niemiec - Zetbus dowiezie szybko i bezpiecznie

2019-10-08