Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Nie tylko pierogi Turystyka noclegi
     Nie tylko pierogi

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Nie tylko pierogi

2010-06-23

Od kilku lat mapę kulinarnego Krakowa wzbogacają restauracje oferujące świetnej jakości potrawy z azjatyckim rodowodem oraz sushi. Zdrowa, stosunkowo mało kaloryczna kuchnia dalekiego wschodu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sushi barów poszukują również odwiedzający Kraków turyści.

W Krakowie azjatycka kuchnia od paru lat nie kojarzy się tylko i wyłącznie z tanimi barami i restauracjami średniej półki z chińszczyzną. Teraz turyści i mieszkańcy mają do wyboru kilka miejsc, w których mogą skosztować japońskiej, koreańskiej i tajskiej kuchni oraz świetnie przyrządzonego sushi. Restauracja Genji (powstała stosunkowo niedawno, bo w listopadzie 2008 r.),  specjalizuje się w kuchni japońskiej. Jest też jedyną restauracją w Krakowie serwującą dania koreańskie. – Nasz szef jest Koreańczykiem. W Krakowie mieszka kilkadziesiąt osób z Korei i wcześniej nie mieli, gdzie zjeść potraw z swojego kraju – opowiada o początkach restauracji Anna Zwierzyna, manager lokalu. W karcie dań goście mogą znaleźć m.in. smażone kalmary, kurczak w sosie teriyaki, kilkanaście rodzajów sushi i pikantną zupę z wołowiną.

Turyści w weekend, zakochani w tygodniu
Kto jest klientem restauracji Genji? - W ciągu dnia, kiedy serwujemy dania lunchowe, przede wszystkim młodzi ludzie: pracownicy banków i innych firm, a wieczorem głównie pary przychodzące na randki. W weekendy przychodzi więcej turystów i całe rodziny z dziećmi i dziadkami – mówi Anna Zwierzyna. Jej zdaniem Polacy przekonali się do sushi, a resturacje orientalne mogą liczyć na stałych gości, którzy wracają do swoich ulubionych lokali, by cieszyć podniebienie oryginalnymi smakami. Turystów z zagranicy przekonywać nie trzeba. Ci, którzy poszukują miejsca, gdzie mogą zjeść sushi są zazwyczaj jego wieloletnimi miłośnikami. Tym, którzy trafiają po raz pierwszy do kuchni o azjatyckich korzeniach kelnerzy Genji polecają sushi american style.  -W środku jest mało surowizny, a całość bardzo ładnie wygląda. Osoby które nie do końca odkryły smak sushi, próbując go w tej wersji, na pewno się nie zrażą – podkreśla Anna Zwierzyna.
Liczą się nie tylko potrawy, ale też odpowiednia oprawa. -Mamy 9 sal, w których w sumie mieści się 80 osób. Każda urządzona jest w nieco inny sposób ale większość mebli, ozdób i przedmiotów jest sprowadzana z Japonii i Korei. Mamy też „tatami room” salę wyłożoną japońskimi matami, do której goście wchodzą bez butów i zasiadają przy niskich stolikach – opowiada menadżerka Genji.
Ulokowana tuż przy Placu Wolnica restauracja Horai jest z kolei pierwszym miejscem w Krakowie (od niedawna druga restauracja z tajskim jedzeniem działa niedaleko Placu Matejki), gdzie można spróbować ostrej jak chili i bogatej w smaki kuchni tajskiej. „Oryginalna formuła tego miejsca polega na tym, że w jednym lokalu łączy trzy - w każdej z sal podaje się potrawy przyrządzane przez innych kucharzy, każda ma inny wystrój i jadłospis: pierwsza japoński, druga tajski, trzecia chiński” – pisał o Horai Piotr Bikont. Restauracja jest dobrze znana turystom z zagranicy i gościom z innych miast. Znany portal dla obcokrajowców cracow-life.com w 2006 r. zaliczył Horai do grona 10 najlepszych kulinarnych miejsc w Krakowie, a internauci z zagranicy zostawiali pod werdyktem tak pochlebne opinie jak ta: „to prawdopodobnie najlepsza tajska restauracja w Europie. Kiedy byłem w Krakowie przychodziłem tu pięć razy w tygodniu”

Sushi w oczekiwaniu na pociąg
Miyako Sushi było pierwszą tego typu restauracją w Krakowie. Obecnie sushi spod szyldu Miyako można zjeść w dwóch miejscach – w Galerii Krakowskiej i Bonarka City Center. - Specjalizujemy się w specjałach japońskich. Nasza karta jest rozbudowana, w odróżnieniu od innych restauracji serwujących sushi, mamy bardzo szeroką ofertę ciepłych dań. Wszelkie potrawy wytwarzane są na japońskich półproduktach – mówi o restauracji menadżerka Dominika Wiącek. Nie ukrywa, że na sushi przychodzą  przede wszystkim ludzie zamożni, których stać na droższy obiad. – Produkty, z których przyrządza się sushi muszą być super świeże, odpowiednio przechowywane, a to wszystko przesądza o ich cenie – wyjaśnia Dominika Wiącek. Klientami Miyako Sushi są krakowianie, warszawiacy załatwiający w stolicy Małopolski biznesowe sprawy i sporo turystów z całego świata. -Mimo, że mieścimy się w centrum handlowym, mamy stałych gości, na których nie liczyliśmy otwierając restaurację. Przychodzą kilka razy w tygodniu. Największą pochwałą jest dla nas to co, mówią o naszym sushi turyści z krajów azjatyckich. Dbamy o to, by sushi było zbliżone do oryginału, bo w USA dodaje się do niego np. majonez czy sosy. Zawsze pytamy turystów z Japonii i innych krajów azjatyckich o to, jak smakuje im nasze sushi. I są zadowoleni– mówi Dominika Wiącek.
Restauracje sushi nie ograniczają się do serwowania dań, wiele z nich oferuje catering dla firm, przyrządza sushi na zamówienie na spotkania biznesowe, konferencje, różnego rodzaju eventy i prezentacje, zaprasza do swoich lokali na imprezy firmowe. Restauracje oprócz cateringu, oferują pokazy przyrządzania sushi.
- Nasza restauracja organizuje konferencje, cateringi i bankiety – wymienia Anna Zwierzyna z Genji. Catering i dania na wynos można zamówić również m.in. w Horai i Sakana Sushi Bar.

Joanna Jałowiec
www.turystykamalopolska.pl




turystyka małopolska atrakcje turystyczne hotele w Małopolsce Turystyka małopolska szkoła turystyczna


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Obóz na Kaszubach - recepta na udane lato dla dzieci

2021-05-05

Obóz na Kaszubach - recepta na udane lato dla dzieci

Kaszuby to przepiękne miejsce, w sam raz na odpoczynek. Region jest niezwykły ze względu na to, że łączy ze sobą góry, jeziora, pagórki, lasy i doliny. Klimat, który tam panuje jest nieporównywalny do innych wokół. więcej...

Eventy online, czyli jak zapewnić rozrywkę pracownikom w niepewnych czasach?

2021-05-04

Eventy online, czyli jak zapewnić rozrywkę pracownikom w niepewnych czasach?

Sytuacja pandemiczna w naszym kraju nie pozostawiła na żadnym przedsiębiorcy suchej nitki. Tak jak każdy kryzys, zweryfikowała siłę wielu biznesów. więcej...

Taxi wodne - niecodzienna alternatywa podróżowania

2021-05-04

Taxi wodne - niecodzienna alternatywa podróżowania

Taxi wodne w Gdyni to rozwiązanie, którym zachwycają się wszyscy przyjeżdżający do Trójmiasta turyści. więcej...

Buty na trudne trasy górskie

2021-03-09

Buty na trudne trasy górskie

Wybór właściwego obuwie w dużej mierze decyduje o powodzeniu wyprawy. Nie chodzi tu tylko o to, czy wrócimy z niej zmęczeni i zniechęceni, czy też szczęśliwi i głodni następnych przygód. Od butów często zależy, czy w ogóle wrócimy. więcej...

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

2021-02-16

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

Choć zimowa aura sprawia, że niektórzy nie zastanawiają się jeszcze, gdzie spędzić majowy weekend, z pewnością to dobry moment, aby rozejrzeć się nieco w dostępnych ofertach. więcej...