Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Podsumowanie targów Gastro - Hotel w Bielsku-Białej Turystyka noclegi
     Podsumowanie targów Gastro - Hotel w Bielsku-Białej

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Podsumowanie targów Gastro - Hotel w Bielsku-Białej

2011-04-19

Targi GASTRO-HOTEL to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. 6 kwietnia zawitała do stolicy Podbeskidzia- Bielska- Białej.

Targi Gastro-Hotel to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach branżowych. Tematyka oraz różnorodność wystawianych artykułów gastronomiczno-hotelarskich jest obszerna. Szeroka gama asortymentu branżowego pozwala każdemu zwiedzającemu targi znaleźć „coś dla siebie” lub swojego obiektu.

Bogaty program imprezy składał się z wielu atrakcji w postaci różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.

Wśród najważniejszych atrakcji wymienić należy zaciętą i wyrównaną rywalizację drużyn w konkursie Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex- bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do wielkiego finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w naszych regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas przyszłorocznego finału region Podbeskidzia reprezentować będą laureaci pierwszego i drugiego miejsca.

Spośród 5 startujących drużyn najlepsza zdaniem jury była reprezentująca restaurację Wieża Ciśnień z Wrocławia ekipa w składzie Marek Łabuda i Tomasz Hartman. Zaraz za nimi na „podium” stanęli panowie Konrad Klimek i Sławomir Szczygielski z restauracji Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śląskim oraz Łukasz Kurek i Michał Olek z Wodnej Wieży w Pszczynie.

W drugim konkursie Regionalny Sekret Smaku, swoje kulinarne sekrety zdradził Jakub Kasiński z pensjonatu na Wesołej w Limanowej oraz Piotr Helfer i Damian Brido z restauracji Dębina w Żywcu prezentując przepięknie wykonane dania. Gratulujemy.

7 kwietnia 2011 roku odbył się wielki finał Kulinarnej Uczty Gastro-Hotel z Markiem Widomskim w kategorii Dania Bankietowo – Cateringowe. Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet, Lamb Weston oraz Festa Tech. Wzięło w nim udział 10 drużyn, które łącznie przygotowały 40 dań. Uczestnicy mieli do wykonania cztery dania: mięsne, rybne, wegeteriańskie oraz deser, zachowując formułę dań bankietowo – cateringowych.

Zwycięstwo wywalczyła drużyna reprezentująca Sanatorium Uzdrowiskowe MESKO w Kołobrzegu, w składzie Tomasz Stachowicz i Mariusz Waśków. Panowie oprócz nagrody ufundowanej przez sponsorów otrzymali kwalifikacje do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.

Drugie miejsce, a zarazem prawo udziału w konkursie L’Arte de la cuisine Martell 2012r. zdobyli Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki z Hotelu Aquarius Spa w Kołobrzegu.

Trzecie miejsce przypadło Wojciechowi Tunkiewiczowi oraz Bartoszowi Juszko z Park Hotel w Olsztynie.

Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach zorganizowaliśmy szereg szkoleń. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach dla menagerów, kucharzy, kelnerów, kierowników sali i pokojowych jak: Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii, Savior-vivre- dobre praktyki zachowania i postępowania wobec gości, Warunki sprzedaży win w gastronomii, Techniki obsługi przyjęć okolicznościowych w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.

Wszyscy zwiedzający mogli zapoznać się z ultranowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, w tym z systemami informatycznymi usprawniającymi zarządzanie i prowadzenie punktów gastronomicznych, hoteli lub innych lokali użyteczności publicznej.

Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował Krzysztof Drabik. Kuchnię z jakiej słynie Podbeskidzie prezentowali podczas swojego pokazu członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.

Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali AWF przy al. Paderewskiego 35 we Wrocławiu 5 – 7 października oraz do Bydgoszczy 26 - 28 października 2011 roku.

Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

Zapraszamy!

źródło: PR



hotele targi targi dla hotelarzy targi gastronomiczne Targi Gastro-Hotel targi hotelarskie Bielsko-Biała

Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Okulary górskie - jak wybrać?

2021-01-27

Okulary górskie - jak wybrać?

Jeżeli się wybieramy w góry, to musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Bardzo ważne jest nie tylko odpowiednie ubranie oraz obuwie, ale również powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria turystyczne oraz wspinaczkowe. więcej...

Najmniejszy podróżnik świata

2020-12-11

Najmniejszy podróżnik świata

Czy wiesz, że najmniejszy podróżnik ma zaledwie kilkanaście centymetrów, a swoją bazę do wypadów na wszystkie kontynenty świata ma w Polsce? Poznaj Wesołego Wieżowca, uśmiechniętego globtrotera, który odwiedził kilkaset miejsc na świecie. więcej...

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

2020-12-11

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

Malowniczy Ustroń leży w województwie śląskim. Najbardziej znany jest z licznych uzdrowisk i sanatoriów, z których chętnie korzystają seniorzy. Do miejscowości, która rozpościera się po obu stronach wartkiej Wisły, przyjeżdżają także całe rodziny. Tutaj atrakcji naprawdę nie brakuje, dlatego właśnie ten kierunek warto obrać zarówno na krótki weekendowy wypad, jak i na nieco dłuższy urlop. Co zwiedzić w Ustroniu i z jakich udogodnień turystycznych skorzystać zimą oraz latem? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule! więcej...

Przerejestrowanie samochodu - co warto wiedzieć?

2020-11-05

Przerejestrowanie samochodu - co warto wiedzieć?

Jeśli właśnie kupiłeś używany samochód, musisz pamiętać o jego przerejestrowaniu. To obowiązkowa czynność, której niedopełnienie wiąże się z karą finansową. Jak i gdzie przerejestrujesz samochód? Jakie dokumenty będą Ci potrzebne i ile czasu warto zarezerwować na takie formalności? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu. więcej...

Lampki czołowe w góry

2020-10-30

Lampki czołowe w góry

Góry są piękne i stanowią doskonała propozycję na wakacje. Dla wielu osób wędrowanie po górach to dawka ogromnej inspiracji, do spełniania siebie. więcej...

redakcja 2011-05-04

Dziękujemy za zgłoszenie

jjptaszek 2011-05-03

Witam. czytając Państwa artykuł z relacji z targów Gastro ? Hotel Bielsko ? Biała, zauważyłam błąd w nazwisku zwycięzcy konkursu"Regionalny Sekret Smaku" gdyż jest to Pan Jakub KASIŃSKI, a nie jak widnieje Jasiński. Bardzo prosiłabym o sprostowanie tego błędu.
Z góry dziękuję Joanna P.