Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker Turystyka noclegi
     Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker

2010-07-12

Jarosław Uściński z warszawskiej restauracji Moonsfera wraz z kolegami z 12 krajów weźmie udział w wyprawie na Sri Lankę, by poznać tradycyjne metody produkcji herbaty i sposoby wykorzystywania jej w sztuce kulinarnej.

 Od 16 do 30 lipca br. szefowie kuchni z 12 krajów świata będą uczestniczyli w projekcie Dilmah Chefs and the Teamaker. Podczas kulinarnej wyprawy na Sri Lankę uczestnicy spotkają się z Merillem J. Fernando, założycielem marki Dilmah, poznają tajniki uprawy herbaty i poszczególne etapy jej produkcji, a także zdobędą wiedzę, jak wykorzystywać herbatę w sztuce kulinarnej. Jednym z uczestników projektu będzie Jarosław Uściński – szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera.

Projekt Chefs and the Teamaker, realizowany przez Dilmah od 2008 r. nawiązuje do idei food matchingu, czyli łączenia potraw z różnorodnymi dodatkami, w tym herbatą. W tegorocznej edycji projektu biorą udział szefowie kuchni ze Sri Lanki, Malediwów, Litwy, Holandii, Nowej Zelandii, Czech, Indii, Indonezji, Australii, Belgii, Chile i Polski.

„Udział w projekcie „Chefs and the Teamaker” jest dla mnie dużym wyróżnieniem i doskonałą okazją do wzbogacenia umiejętności kulinarnych. Idea food matchingu, która jest ważnym elementem tego projektu, nie jest mi obca i cieszę się, że będę mógł poszerzyć wiedzę na ten temat. Nie do przecenienia jest również możliwość wymiany doświadczeń zawodowych z szefami kuchni z innych krajów. Liczę na to, że doświadczenia zdobyte podczas wyprawy na Sri Lankę pomogą mi wzbogacić menu serwowane w restauracji Moonsfera i pozwolą zaskoczyć gości nowymi połączeniami smaków i aromatów” – mówi Jarosław Uściński.  

W ciągu 12-dniowej wyprawy uczestnicy wyprawy poznają sztukę uprawy i produkcji herbaty, a także bogatą kulturę i zwyczaje kulinarne Sri Lanki. Szefowie kuchni odwiedzą siedem regionów tego kraju, w każdym z nich przygotują potrawy i napoje łączące w sobie smak herbaty oraz lokalne składniki i przyprawy.  Do ich przygotowania wykorzystają lokalne metody gotowania, zioła, przyprawy i naczynia. Ta kulinarna podróż rozpocznie się w Kolombo, następnie uczestnicy odwiedzą miasta Negombo, Nuwara Eliya i Kandy, plantacje herbaty w regionie Pellmadulla oraz Park Narodowy Udawalawe. 

Szefowie kuchni biorący udział w projekcie będą nie tylko mieli okazję do wymiany doświadczeń kulinarnych, ale również włączą się do działalności charytatywnej Fundacji Merilla J. Fernando. W trakcie podróży odwiedzą prowadzony przez Fundację ośrodek dla głuchoniemych w Monaragali i szkołę podstawową na plantacji Hollyrood. Centralnym wydarzeniem w ramach projektu będzie kolacja w hotelu Hilton w Kolombo, której gospodarzami będą przedstawiciele: dyrekcji hotelu, marki Dilmah oraz Fundacji Merrilla J. Fernando. Każdy z uczestników projektu będzie obsługiwał 10-osobowy stolik, a dochód z kolacji zostanie podwojony przez Fundację Merrilla J. Fernando i przekazany na cele charytatywne – wesprze przedsiębiorców gastronomicznych w rejonach dotkniętych skutkami wieloletniej wojny domowej. 

Jarosław Uściński nie jest jedynym Polakiem biorącym udział w tym prestiżowym projekcie. Za oprawę zdjęciową Chefs and the Teamaker odpowiadać będzie młoda polska fotografka, laureatka wielu nagród, między innymi w konkursie Dilmah - Izabela Urbaniak.

Projekt Chefs and the Teamaker został po raz pierwszy zrealizowany w 2008 r. z okazji 21 rocznicy obecności marki Dilmah na światowym rynku herbaty. Wzięło w nim udział 8 wybitnych szefów kuchni z Australii. Ich relacje znaleźć można na stronie internetowej: www.chefsandtheteamaker.dilmahtea.com. Będą na niej również umieszczane na bieżąco informacje na temat przebiegu tegorocznej edycji projektu.

***

Marka Dilmah

Założycielem marki Dilmah jest rodowity Cejlończyk, od 60 lat związany z produkcją herbaty – Merrill J. Fernando. Swoją rodzinną firmę, jedną z największych na świecie w przemyśle herbacianym, prowadzi razem z synami, Dilhanem i Malikiem, od których imion pochodzi nazwa marki. Dilmah jest firmą w pełni lankijską, co oznacza, że produkowana przez nią herbata pochodzi z miejscowych plantacji (w dużej części będących własnością Dilmah), przetwarzana jest w miejscowych fabrykach i na miejscu paczkowana. Proces produkcji odbywa się pod czujnym okiem założyciela Dilmah – jednego z najlepszych kiperów i znawców herbaty na świecie oraz „autora” wszystkich herbat Dilmah. Na każdej paczce herbaty Dilmah znajduje się zdjęcie i podpis Merrilla J. Fernando, co podkreśla jego osobiste zaangażowanie i stanowi gwarancję jakości.

Dilmah prowadzi działania na rynkach światowych kierując się zasadami etyki i propagując wśród przedsiębiorców postawę społecznej odpowiedzialności. Szczegóły na stronie www.dilmah.pl.

 

 



podróże turystyka restauracje Dilmah szef kuchni


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Łamigłówki drewniane

2020-10-20

Łamigłówki drewniane

Łamigłówki to sposób na rozwój logicznego myślenia oraz treningu inteligencji przestrzennej dla dzieci i dorosłych. To również świetna zabawa dla każdego. Na rynku istnieje wiele rodzajów tego typu gier, a jedną z popularniejszych form są łamigłówki drewniane. więcej...

Wszystko, co należy wiedzieć o testamencie!

2020-10-19

Wszystko, co należy wiedzieć o testamencie!

Zapewne nie raz każdy z nas spotkał się ze słowem testament. Nie da się ukryć, że jest to wyjątkowy dokument, który najczęściej sporządzany jest przez osoby, które są już w podeszłym wieku. więcej...

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

2020-09-18

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

Na chwilę obecną osoby przyjeżdżające do Norwegii z Polski, nie muszą poddawać się kwarantannie związanej z COVID-19. Sytuacja jest jednak dynamiczna i trudno zawyrokować, czy stan ten się nie zmieni. Jak natomiast wygląda podróżowanie po samej Norwegii? Sprawdzamy dostępne środki transportu i wybieramy najbezpieczniejszy w dobie panującej pandemii. więcej...

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

2020-09-14

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

Nadal wiele osób kojarzy czas wypoczynku głównie z wakacjami. Rzeczywiście lipiec i sierpień są najcieplejszymi miesiącami w roku, ale nie oznacza to, że urlop po sezonie wysokim jest pozbawiony zalet. więcej...

Typy hoteli - rodzaje

2020-08-06

Typy hoteli - rodzaje

Wśród kategoryzacji dotyczących hoteli, jedną spośród najważniejszych, będzie podział tychże obiektów z uwagi na ich lokalizację i pełnione przez nie funkcje. Możemy wyróżnić chociażby hotele uzdrowiskowe, hotele-kasyna, apartamentowe, rezydencyjne, miejskie, kongresowe, czy tranzytowe. więcej...

ulka 2010-10-14

Podczas Dni Herbaty w październiku można wypróbować herbat do różnych potraw. Do wspaniałe wydarzenie dla każdego miłośnika herbaty.