Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker Turystyka noclegi
     Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Polski szef kuchni uczestnikiem międzynarodowego projektu Dilmah Chefs and the Teamaker

2010-07-12

Jarosław Uściński z warszawskiej restauracji Moonsfera wraz z kolegami z 12 krajów weźmie udział w wyprawie na Sri Lankę, by poznać tradycyjne metody produkcji herbaty i sposoby wykorzystywania jej w sztuce kulinarnej.

 Od 16 do 30 lipca br. szefowie kuchni z 12 krajów świata będą uczestniczyli w projekcie Dilmah Chefs and the Teamaker. Podczas kulinarnej wyprawy na Sri Lankę uczestnicy spotkają się z Merillem J. Fernando, założycielem marki Dilmah, poznają tajniki uprawy herbaty i poszczególne etapy jej produkcji, a także zdobędą wiedzę, jak wykorzystywać herbatę w sztuce kulinarnej. Jednym z uczestników projektu będzie Jarosław Uściński – szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera.

Projekt Chefs and the Teamaker, realizowany przez Dilmah od 2008 r. nawiązuje do idei food matchingu, czyli łączenia potraw z różnorodnymi dodatkami, w tym herbatą. W tegorocznej edycji projektu biorą udział szefowie kuchni ze Sri Lanki, Malediwów, Litwy, Holandii, Nowej Zelandii, Czech, Indii, Indonezji, Australii, Belgii, Chile i Polski.

„Udział w projekcie „Chefs and the Teamaker” jest dla mnie dużym wyróżnieniem i doskonałą okazją do wzbogacenia umiejętności kulinarnych. Idea food matchingu, która jest ważnym elementem tego projektu, nie jest mi obca i cieszę się, że będę mógł poszerzyć wiedzę na ten temat. Nie do przecenienia jest również możliwość wymiany doświadczeń zawodowych z szefami kuchni z innych krajów. Liczę na to, że doświadczenia zdobyte podczas wyprawy na Sri Lankę pomogą mi wzbogacić menu serwowane w restauracji Moonsfera i pozwolą zaskoczyć gości nowymi połączeniami smaków i aromatów” – mówi Jarosław Uściński.  

W ciągu 12-dniowej wyprawy uczestnicy wyprawy poznają sztukę uprawy i produkcji herbaty, a także bogatą kulturę i zwyczaje kulinarne Sri Lanki. Szefowie kuchni odwiedzą siedem regionów tego kraju, w każdym z nich przygotują potrawy i napoje łączące w sobie smak herbaty oraz lokalne składniki i przyprawy.  Do ich przygotowania wykorzystają lokalne metody gotowania, zioła, przyprawy i naczynia. Ta kulinarna podróż rozpocznie się w Kolombo, następnie uczestnicy odwiedzą miasta Negombo, Nuwara Eliya i Kandy, plantacje herbaty w regionie Pellmadulla oraz Park Narodowy Udawalawe. 

Szefowie kuchni biorący udział w projekcie będą nie tylko mieli okazję do wymiany doświadczeń kulinarnych, ale również włączą się do działalności charytatywnej Fundacji Merilla J. Fernando. W trakcie podróży odwiedzą prowadzony przez Fundację ośrodek dla głuchoniemych w Monaragali i szkołę podstawową na plantacji Hollyrood. Centralnym wydarzeniem w ramach projektu będzie kolacja w hotelu Hilton w Kolombo, której gospodarzami będą przedstawiciele: dyrekcji hotelu, marki Dilmah oraz Fundacji Merrilla J. Fernando. Każdy z uczestników projektu będzie obsługiwał 10-osobowy stolik, a dochód z kolacji zostanie podwojony przez Fundację Merrilla J. Fernando i przekazany na cele charytatywne – wesprze przedsiębiorców gastronomicznych w rejonach dotkniętych skutkami wieloletniej wojny domowej. 

Jarosław Uściński nie jest jedynym Polakiem biorącym udział w tym prestiżowym projekcie. Za oprawę zdjęciową Chefs and the Teamaker odpowiadać będzie młoda polska fotografka, laureatka wielu nagród, między innymi w konkursie Dilmah - Izabela Urbaniak.

Projekt Chefs and the Teamaker został po raz pierwszy zrealizowany w 2008 r. z okazji 21 rocznicy obecności marki Dilmah na światowym rynku herbaty. Wzięło w nim udział 8 wybitnych szefów kuchni z Australii. Ich relacje znaleźć można na stronie internetowej: www.chefsandtheteamaker.dilmahtea.com. Będą na niej również umieszczane na bieżąco informacje na temat przebiegu tegorocznej edycji projektu.

***

Marka Dilmah

Założycielem marki Dilmah jest rodowity Cejlończyk, od 60 lat związany z produkcją herbaty – Merrill J. Fernando. Swoją rodzinną firmę, jedną z największych na świecie w przemyśle herbacianym, prowadzi razem z synami, Dilhanem i Malikiem, od których imion pochodzi nazwa marki. Dilmah jest firmą w pełni lankijską, co oznacza, że produkowana przez nią herbata pochodzi z miejscowych plantacji (w dużej części będących własnością Dilmah), przetwarzana jest w miejscowych fabrykach i na miejscu paczkowana. Proces produkcji odbywa się pod czujnym okiem założyciela Dilmah – jednego z najlepszych kiperów i znawców herbaty na świecie oraz „autora” wszystkich herbat Dilmah. Na każdej paczce herbaty Dilmah znajduje się zdjęcie i podpis Merrilla J. Fernando, co podkreśla jego osobiste zaangażowanie i stanowi gwarancję jakości.

Dilmah prowadzi działania na rynkach światowych kierując się zasadami etyki i propagując wśród przedsiębiorców postawę społecznej odpowiedzialności. Szczegóły na stronie www.dilmah.pl.

 

 



podróże turystyka restauracje Dilmah szef kuchni


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Buty na trudne trasy górskie

2021-03-09

Buty na trudne trasy górskie

Wybór właściwego obuwie w dużej mierze decyduje o powodzeniu wyprawy. Nie chodzi tu tylko o to, czy wrócimy z niej zmęczeni i zniechęceni, czy też szczęśliwi i głodni następnych przygód. Od butów często zależy, czy w ogóle wrócimy. więcej...

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

2021-02-16

Gdzie spędzić długi, majowy weekend? Zabierz rodzinę na Mazury! Dla tych 3 powodów

Choć zimowa aura sprawia, że niektórzy nie zastanawiają się jeszcze, gdzie spędzić majowy weekend, z pewnością to dobry moment, aby rozejrzeć się nieco w dostępnych ofertach. więcej...

Okulary górskie - jak wybrać?

2021-01-27

Okulary górskie - jak wybrać?

Jeżeli się wybieramy w góry, to musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Bardzo ważne jest nie tylko odpowiednie ubranie oraz obuwie, ale również powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria turystyczne oraz wspinaczkowe. więcej...

Najmniejszy podróżnik świata

2020-12-11

Najmniejszy podróżnik świata

Czy wiesz, że najmniejszy podróżnik ma zaledwie kilkanaście centymetrów, a swoją bazę do wypadów na wszystkie kontynenty świata ma w Polsce? Poznaj Wesołego Wieżowca, uśmiechniętego globtrotera, który odwiedził kilkaset miejsc na świecie. więcej...

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

2020-12-11

Ustroń - noclegi w górach, uzdrowiskowy klimat i atrakcje Beskidu Śląskiego

Malowniczy Ustroń leży w województwie śląskim. Najbardziej znany jest z licznych uzdrowisk i sanatoriów, z których chętnie korzystają seniorzy. Do miejscowości, która rozpościera się po obu stronach wartkiej Wisły, przyjeżdżają także całe rodziny. Tutaj atrakcji naprawdę nie brakuje, dlatego właśnie ten kierunek warto obrać zarówno na krótki weekendowy wypad, jak i na nieco dłuższy urlop. Co zwiedzić w Ustroniu i z jakich udogodnień turystycznych skorzystać zimą oraz latem? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule! więcej...

ulka 2010-10-14

Podczas Dni Herbaty w październiku można wypróbować herbat do różnych potraw. Do wspaniałe wydarzenie dla każdego miłośnika herbaty.