Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, kim jesteś …albo o naszej kuchni okiem mieszkańca zamorskiego kraju

Jak pokazać prawdę o kraju czy regionie, jego barwy, aromaty, smaki? W jaki sposób przekazać bogactwo codzienności? – te zmysłami uchwycone w pamięci okruchy czasu, które malują pejzaż naszego życia, tu w Polsce? Tego zwyczajnego, codziennego, niby banalnego, a zarazem niepowtarzalnego, bowiem stanowiącego istotę tego, kim naprawdę jesteśmy. Czy to jest w ogóle możliwe?

Otóż możliwe! Wszystko to znalazło się w jednej publikacji: Rose Petal Jam: Recipes & Stories from a Summer in Poland („Dżem z płatków róży. Przepisy i historie z lata spędzonego w Polsce”). Ta wielobarwna książka w języku angielskim, autorstwa Beaty Zatorskiej i Simona Targeta, polsko-brytyjskiego małżeństwa osiadłego od lat w Australii, jest prawdziwym ewenementem  na naszym  rynku wydawniczym.

Co możemy w niej znaleźć? Pozornie nic szczególnego. „Zwyczajne” przepisy kucharskie, cytaty z polskiej poezji (Miłosz, Szymborska), jakieś wspomnienia z nostalgicznej podróży do miejsc dzieciństwa odwiedzanych po latach…. i wiele przepięknych fotografii. Ale nie dajmy się zwieść spisowi treści! Choć opis może brzmieć banalnie, ta książka – prawdziwa perełka pod względem edytorskim – jest faktycznie vademecum naszej codziennej tożsamości.

Dzięki lekkości każdej linijki, prostocie kulinarnych przepisów potraw, które na co dzień królują na naszych stołach, wysublimowanemu doborowi liryki polskiej oraz przebogatej szacie graficznej, publikacja ta ukazuje niebywałą prawdę o nas samych i naszym  życiu.

Warto ją ofiarować każdemu cudzoziemcowi, niezależnie od narodowości, rasy czy kultury, gdyż powie o nas więcej niż tysiące słów. Pokaże naszą tradycję życia codziennego 2. połowy XX wieku. Taką, jaką wciąż pamiętamy, a która powoli zanika….

Warto ją ofiarować każdemu, kto pasjonuje się kuchnią świata. Bogactwo przepisów kulinarnych (ponad 100), prosty sposób opisu i bajeczna strona wizualna książki zostały docenione na świecie.

Warto ją wreszcie kupić dla siebie.

W 2012 publikacja otrzymała najwyższą nagrodę Gourmand International Awards w kategorii World Cuisine książek piszących o kuchni Europy Wschodniej.  

Na jesień 2012r. wydawnictwo Tabula zapowiada kolejną publikację tego niezmiernie kreatywnego tandemu Sugar Orange:

Recipes & Stories from a Winter in Poland.

 

Rose Petal Jam: Recipes & Stories from a Summer in Poland

Beata Zatorska i Simon Target

Wydawca: Tabula Books (2011)

Język: Angielski

ISBN-10: 0956699200, ISBN-13: 978-0956699206

Oprawa twarda: 320 stron, Wymiary: 26.2 x 22.1 x 4.1 cm

 

Z przyjemnością udzielimy wszelkich informacji o książce:

Ewa Tyralik, 509 361 995, Ewa@inout.com.pl

Iza Ziemińska, 509 015 456, Iza@inout.com.pl

 

 

Źródło: PR

Wysowa-Zdrój. Urokliwe uzdrowisko w Beskidzie Niskim
Wysowa-Zdrój to niewielka, ale niezwykle malownicza miejscowość uzdrowiskowa położona w sercu Beskidu...
Dlaczego warto znać język Bliskiego Wschodu? Korzyści z nauki języka arabskiego
Region Bliskiego Wschodu jest niezwykle ważny w kontekście geopolitycznym – jego szybki rozwój,...
Doskonały towarzysz podczas przygód na świeżym powietrzu: Plecak nieprzemakalny
Jeśli uwielbiasz spędzać czas na łonie natury, wiesz jak ważne jest odpowiednie wyposażenie, które zapewni...
Wynajem busa 9-osobowego – dlaczego warto się zdecydować?
Planując podróż ze swoimi przyjaciółmi lub organizując wyjazd służbowy, warto pomyśleć o wygodnym transporcie....
Kluczowe porady dla perfekcyjnych wakacji
Planowanie wakacji to ekscytujące doświadczenie, które może jednak przysporzyć wielu wyzwań. Aby zapewnić,...
Czy muszę znać hiszpański wybierając się do Hiszpanii?
Wybierając do Hiszpanii, pytanie o konieczność znajomości języka hiszpańskiego często się pojawia. Odpowiedź...