Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Sezon grillowy rozpoczęty Turystyka noclegi
     Sezon grillowy rozpoczęty

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Sezon grillowy rozpoczęty

2009-04-27

Przed nami upragniony pierwszy weekend majowy – czas odpoczynku, spacerów, wyjazdów oraz grillowania.

Wypoczynek w czasie długiego weekendu najczęściej przybiera postać błogiego lenistwa na działkach bądź na organizowanych przez miasta/gminy festynach. Zanim jednak nadejdzie czas wypoczynku robimy wielkie zakupy w supermarketach, a co kupujemy? Przede wszystkim kiełbasę, kaszankę, karkówkę, a wybredniejsi także ryby - wszystko oczywiście z przeznaczeniem na grill. Dodatkowo zapas chleba, musztardy, ketchupu, przypraw, napojów i możemy uznać, iż jesteśmy gotowi na grillowanie. Nie możemy zapomnieć także o najważniejszym, czyli o dobrym grillu i zapasie węgla.

Grillujemy najczęściej na własnych ogródkach koło domu, a mieszkańcy bloków na działkach. W tym czasie spotykamy się z rodziną i ze znajomymi i jeśli tylko pogoda dopisuje smakowite grillowanie przeciąga się, aż do późnych godzin wieczornych.

Zanim jednak przystąpimy do rozpalania grilla zapoznajmy się ze wskazówkami z poradnika kulinarnego, które być może przyczynią się do tego, iż nasza pieczona kiełbaska będzie miała wspaniały aromat, a nie swąd spalenizny.

- Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki a tym bardziej na nas i naszych współbiesiadników. Do palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli i długo utrzymuje żar, można użyć też specjalnych brykietów. Jako rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w płynie, nie powinno się używać denaturatu czy benzyny!

- Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy na przykład machanie gazetą. Gdy węgiel dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze się mała warstewka popiołu, można dopiero rozpocząć grillowanie. Pamiętajmy o tym, aby ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.

(Przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu).

- Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (na przykład z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę, filety ryb). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.

- Kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.

- Grubsze kawałki mięsa - kawałki kurczaka należy przewracać kilka razy.

- Kotlety, steki i sznycle należy przewracać na ruszcie tylko raz, wówczas będą bardziej soczyste.

- Każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścimy go minimum na 30 minut w marynacie. A jeszcze smaczniejsze będzie, gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.

- Przed pieczeniem kiełbasy natnijmy ją z wierzchu a w nacięcia powkładajmy czosnek utarty z majerankiem.

- Podczas pieczenia możemy polewać kiełbasy na przykład jasnym lub ciemnym piwem.

Wskazówki dla osób, które wolą warzywa niż mięsne przysmaki.

Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.

- Do warzyw z grilla podawajmy smakowe masełka; łatwo zrobić je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną.

- Pomidorki lub papryki można upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa.

- Plasterki owoców wystarczy położyć na folii i odczekać kilka minut, po czym można posypać je cukrem lub cynamonem. Jest to doskonały deser!

 

Życzymy wszystkim smacznego.

M-S-M



wypoczynek urlop turystyka maj weekend majowy grill grillowanie


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

2020-09-18

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

Na chwilę obecną osoby przyjeżdżające do Norwegii z Polski, nie muszą poddawać się kwarantannie związanej z COVID-19. Sytuacja jest jednak dynamiczna i trudno zawyrokować, czy stan ten się nie zmieni. Jak natomiast wygląda podróżowanie po samej Norwegii? Sprawdzamy dostępne środki transportu i wybieramy najbezpieczniejszy w dobie panującej pandemii. więcej...

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

2020-09-14

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

Nadal wiele osób kojarzy czas wypoczynku głównie z wakacjami. Rzeczywiście lipiec i sierpień są najcieplejszymi miesiącami w roku, ale nie oznacza to, że urlop po sezonie wysokim jest pozbawiony zalet. więcej...

Typy hoteli - rodzaje

2020-08-06

Typy hoteli - rodzaje

Wśród kategoryzacji dotyczących hoteli, jedną spośród najważniejszych, będzie podział tychże obiektów z uwagi na ich lokalizację i pełnione przez nie funkcje. Możemy wyróżnić chociażby hotele uzdrowiskowe, hotele-kasyna, apartamentowe, rezydencyjne, miejskie, kongresowe, czy tranzytowe. więcej...

Blisko połowa gości hotelowych już płaci bonem turystycznym

2020-08-06

Blisko połowa gości hotelowych już płaci bonem turystycznym

Pierwsze dwa dni działania Polskiego Bonu Turystycznego za nami. Czy turyści już korzystają z tej formy płatności za wypoczynek? Okazuje się że tak. I to bardzo chętnie. więcej...

Hotele, miejsca, obiekty na konferencje i szkolenia, czyli centra konferencyjne

2020-07-20

Hotele, miejsca, obiekty na konferencje i szkolenia, czyli centra konferencyjne

Firmy szukają doskonałych miejsce na szkolenia więcej...