Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Sezon grillowy rozpoczęty Turystyka noclegi
     Sezon grillowy rozpoczęty

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Sezon grillowy rozpoczęty

2009-04-27

Przed nami upragniony pierwszy weekend majowy – czas odpoczynku, spacerów, wyjazdów oraz grillowania.

Wypoczynek w czasie długiego weekendu najczęściej przybiera postać błogiego lenistwa na działkach bądź na organizowanych przez miasta/gminy festynach. Zanim jednak nadejdzie czas wypoczynku robimy wielkie zakupy w supermarketach, a co kupujemy? Przede wszystkim kiełbasę, kaszankę, karkówkę, a wybredniejsi także ryby - wszystko oczywiście z przeznaczeniem na grill. Dodatkowo zapas chleba, musztardy, ketchupu, przypraw, napojów i możemy uznać, iż jesteśmy gotowi na grillowanie. Nie możemy zapomnieć także o najważniejszym, czyli o dobrym grillu i zapasie węgla.

Grillujemy najczęściej na własnych ogródkach koło domu, a mieszkańcy bloków na działkach. W tym czasie spotykamy się z rodziną i ze znajomymi i jeśli tylko pogoda dopisuje smakowite grillowanie przeciąga się, aż do późnych godzin wieczornych.

Zanim jednak przystąpimy do rozpalania grilla zapoznajmy się ze wskazówkami z poradnika kulinarnego, które być może przyczynią się do tego, iż nasza pieczona kiełbaska będzie miała wspaniały aromat, a nie swąd spalenizny.

- Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki a tym bardziej na nas i naszych współbiesiadników. Do palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli i długo utrzymuje żar, można użyć też specjalnych brykietów. Jako rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w płynie, nie powinno się używać denaturatu czy benzyny!

- Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy na przykład machanie gazetą. Gdy węgiel dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze się mała warstewka popiołu, można dopiero rozpocząć grillowanie. Pamiętajmy o tym, aby ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.

(Przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu).

- Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (na przykład z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę, filety ryb). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.

- Kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.

- Grubsze kawałki mięsa - kawałki kurczaka należy przewracać kilka razy.

- Kotlety, steki i sznycle należy przewracać na ruszcie tylko raz, wówczas będą bardziej soczyste.

- Każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścimy go minimum na 30 minut w marynacie. A jeszcze smaczniejsze będzie, gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.

- Przed pieczeniem kiełbasy natnijmy ją z wierzchu a w nacięcia powkładajmy czosnek utarty z majerankiem.

- Podczas pieczenia możemy polewać kiełbasy na przykład jasnym lub ciemnym piwem.

Wskazówki dla osób, które wolą warzywa niż mięsne przysmaki.

Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.

- Do warzyw z grilla podawajmy smakowe masełka; łatwo zrobić je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną.

- Pomidorki lub papryki można upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa.

- Plasterki owoców wystarczy położyć na folii i odczekać kilka minut, po czym można posypać je cukrem lub cynamonem. Jest to doskonały deser!

 

Życzymy wszystkim smacznego.

M-S-M



wypoczynek urlop turystyka maj weekend majowy grill grillowanie


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

2 w 1 w czasie wakacji, czyli atrakcyjna praca sezonowa i tanie podróżowanie

2018-07-13

2 w 1 w czasie wakacji, czyli atrakcyjna praca sezonowa i tanie podróżowanie

Czy studenci podczas wakacji mogą tylko wypoczywać? Nie! Mogą także podjąć pracę sezonową, np. w charakterze opiekuna osób starszych. Czy taka praca jest bezpieczna i dlaczego warto ją podjąć? więcej...

Ekwipunek dla podróżnika

2018-07-04

Ekwipunek dla podróżnika

Podróżowanie jest niezwykłą pasją, która pozostawia wspomnienia na całe życie. Aby było ono jeszcze bardziej przyjemne, warto dobrze się do niego przygotować. Nawet jeżeli jest to klasyczna podróż turystyczna to i tak dobrze jest zadbać o własny ubiór tak, aby żadne warunki atmosferyczne nie popsuły nam wyjazdu. Dowiedz się, w jaki sposób wybrać odpowiednią kurtkę, buty oraz plecak idealne na całodzienne wędrówki. więcej...

Z dzieckiem nad morze. Te sposoby umilą urlop

2018-06-20

Z dzieckiem nad morze. Te sposoby umilą urlop

Zaplanowanie wypoczynku z dzieckiem, to wyzwanie dla każdego rodzica. Wybierając się nad Bałtyk, warto zapewnić swoim pociechom odpowiednie atrakcje, aby się nie nudziły. Jak sprawić, żeby dzieci były zadowolone, a rodzic wypoczęty? więcej...

Wakacje w Trójmieście

2018-06-05

Wakacje w Trójmieście

Miłośnicy wakacji nad morzem dzielą się na tych, którzy lubią korzystać z mało uczęszczanych plaż w niewielkich miejscowościach oraz na tych, którzy oprócz plażowania mają w planie zwiedzanie lub imprezowanie. Ci pierwsi wybierają przede wszystkim mało popularne nadmorskie wsie i miasta. Drudzy często decydują się na wyjazd do Trójmiasta, a zwłaszcza Sopotu. Daje on wiele różnych możliwości spędzania czasu, od pływania w Bałtyku, przez poznawanie historycznych zabytków, aż po szalone imprezy w klubach i relaks w Spa. Polecamy przyjazd tutaj bez względu na porę roku - Morze Bałtyckie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu bez względu na temperaturę, a lokalne atrakcje nigdy nie nudzą i nie wymagają wcale stroju plażowego. więcej...

Idealny pomysł na wakacje - to wakacje w last minute!

2018-06-05

Idealny pomysł na wakacje - to wakacje w last minute!

Już czas zacząć sezon urlopowy i pomyśleć, gdzie chcemy się wybrać i gdzie będziemy mieli pewność na super pogodę. Idealnym pomysłem na wakacje jest właśnie oferta last minute ? dzięki niej nie musimy długo przed wyjazdem planować wypoczynku, możemy spontanicznie wybrać kraj i termin swojego wyjazdu a do tego też zyskamy aż 33% zniżki! więcej...