Smak lata

Letnia aura nie zachęca do jedzenia. Gdy na zewnątrz temperatura w słońcu idzie w górę nasz apetyt gwałtownie spada. Jednak coś jeść trzeba. W upalne dni doskonale sprawdzają się sałatki – ich przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a one same dobrze przygotowane potrafią ochłodzić nasz organizm.
owocowo
Dla tych, którzy latem nie przepadają za mięsem, natomiast cenią dojrzewające w letnim słońcu owoce polecamy sałatkę owocową. Wystarczy tylko wybrać pulę ulubionych owoców: mandarynki, banany, brzoskwinie, winogrona, jabłka – pokroić i ze sobą wymieszać. Potrawa doskonale sprawdza się jako deser, a w wielkie upały nawet główne danie – jest pożywna i smaczna, w dodatku gasi pragnienie.
 
mięsnie
O tej porze roku serwujemy mięsa w nieco zmodyfikowanej formie. Na stołach pojawiają się one przeważnie wieczorami, podczas grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Prócz gorących kiełbas prosto z rusztu, z którymi nie można przesadzać, warto zaserwować mięso podane w sałatce np. tej z mniej kalorycznego kurczaka. Potrzebujemy:
– 20 dag smażonej,  gotowanej lub wędzonej piersi kurczaka, ·- 5 dag rodzynek,
– 5 dag posiekanych orzechów włoskich,
– 25 dag białych części porów,
– 4 łyżki Dressingu Jogurtowego Develey,
– łyżka soku z cytryny,
– sól, pieprz
Sałatka powstaje szybko i prosto: mięso kroimy w kosteczkę, pory w talarki –układamy je na sicie i sparzamy wrzątkiem, a następnie polewamy zimną wodą. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, potem odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy orzechy, sok z cytryny i Dressing Jogurtowy Develey. Przyprawiamy solą i pieprzem. Esteci swoją sałatkę mogą udekorować połówkami orzecha,
 
warzywnie
W sałatce warto wykorzystać warzywa, które jesteśmy w stanie wyhodować sami. Dużą popularnością w lipcu cieszy się rzodkiewka. Jej charakterystyczny smak doskonale sprawdza się na letnich stołach. Oto jedna z rzodkiewkowych propozycji:
Łączymy takie składniki: 4 ugotowane i pokrojone w ósemki jaja, 2 pęczki poszatkowanej rzodkiewki, 1/2 główki porwanej palcami sałaty rzymskiej i garść liści rukoli. Do wymieszanych składników dodajemy 2-3 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Powstaje istna pychota!
 

Wszystkie barwy jesieni - konkurs foto Primus i Ceneria.pl
Jesień to według niektórych najpiękniejsza pora roku. Bywa bajecznie kolorowa, gdy na drzewach wiszą...
Minister gospodarki nagrodzi najlepsze rozwiązania dla branży hotelarskiej
Ruszył "Konkurs o Nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora...
Wygraj lustrzankę cyfrową i pobyty nad morzem
Przedłuż wakacje i wygraj pobyty nad morzem w hotelu z basenem lub rodzinnym pensjonacie z salą zabaw...
Artists Caught by [Umea] Twoją szansą na międzynarodowy sukces! Zostały tylko 4 tygodnie na zgłoszenie pracy konkursowej
Artists Caught by [Umea] Twoją szansą na międzynarodowy sukces! Zostały tylko 4 tygodnie na zgłoszenie...
Konkurs Teraz Polska rozstrzygnięty!
3 czerwca poznaliśmy laureatów XXIII edycji konkursu ,,Teraz Polska" i IV edycji konkursu ,,Wybitny Polak".
Najlepsze gminy nagrodzone
Duszniki-Zdrój, Karpacz i Karkonoski Park Narodowy to tegoroczni zdobywcy statuetki "Złotej Jedynki"....