Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Szwecja będzie etykietować przyjazne klimatowi produkty spożywcze Turystyka noclegi
     Szwecja będzie etykietować przyjazne klimatowi produkty spożywcze

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Szwecja będzie etykietować przyjazne klimatowi produkty spożywcze

2009-11-10
Kilogram płatków owsianych produkuje 0,8 kg CO2 - takie napisy zobaczymy już niedługo na produktach spożywczych w Szwecji, która jako pierwszy kraj w Europie wprowadzi specjalne oznaczenia o przyjazności dla klimatu.
Szwecja jako pierwsza chce by w walkę z globalnym ociepleniem zaangażowali się także konsumenci. Dlatego kupując w tym kraju produkty spożywcze obok tabeli z wartościami odżywczymi i liczbą kalorii umieszczone zostaną również informacje dotyczące ochrony klimatu. To krok w zupełnie nowym kierunku, ponieważ główny trend w ekologii skupiał się jak dotąd na oszczędnych samochodach, czy żarówkach energooszczędnych.

To, że również produkty spożywcze mogą być przyjazne dla klimatu jest nowością. Tymczasem ich wpływ jest znaczący. Według ekspertów 20-30 proc. szkód, jakie codziennie wyrządzamy środowisku naturalnemu bierze się z tego, co jemy i pijemy. Chodzi tu o kolejne etapy produkcji zanim gotowy posiłek trafi na stół konsumenta - od transportu do sprzedaży.

Za inicjatywą nowych oznakowań na żywności stoją szwedzcy rolnicy. Popiera ją jednak cała branża spożywcza. Koncern Lantmännen, jedna z największych firm w północnej Europie w branży spożywczej, energetycznej i rolniczej już rozpoczął produkcję etykiet. Od 2010 r. największy szwedzki certyfikator chce wprowadzić specjalną pieczęć dla tych produktów, które będą najbardziej przyjazne klimatowi.

Rząd w Sztokholmie dał przykład jak można zaangażować sie w działania proekologiczne i czeka teraz na reakcję innych państw. W Brukseli już trwają narady ekspertów, czy nie wprowadzić etykiet w państwach UE. Komisja Europejska do 2011 r. ma zbadać czy znakowanie produktów spożywczych przynosi wymierne efekty dla środowiska naturalnego.

Producenci, którzy chcą być ekologiczni muszą pomyśleć o każdym etapie produkcji, od korzystania z ekologicznej energii np. biomasy, poprzez unikanie taniej, ale wyniszczającej w produkcji środowisko naturalne soi. Konsumenci, którzy chcą wybrać produkty, przy których produkcji wyemitowano najmniej CO2 powinni wybierać: marchew, kartofle, kurczaki i owoce leśne.

www.portalspozywczy.pl



turystyka świat turystyka krajowa turystyka zagraniczna ochrona środowiska kraj


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

2020-09-18

Planujesz podróż do Norwegii? Sprawdź, jakie środki transportu są obecnie najbezpieczniejsze w kraju fiordów

Na chwilę obecną osoby przyjeżdżające do Norwegii z Polski, nie muszą poddawać się kwarantannie związanej z COVID-19. Sytuacja jest jednak dynamiczna i trudno zawyrokować, czy stan ten się nie zmieni. Jak natomiast wygląda podróżowanie po samej Norwegii? Sprawdzamy dostępne środki transportu i wybieramy najbezpieczniejszy w dobie panującej pandemii. więcej...

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

2020-09-14

Jesienny urlop nad morzem tylko we dwoje

Nadal wiele osób kojarzy czas wypoczynku głównie z wakacjami. Rzeczywiście lipiec i sierpień są najcieplejszymi miesiącami w roku, ale nie oznacza to, że urlop po sezonie wysokim jest pozbawiony zalet. więcej...

Typy hoteli - rodzaje

2020-08-06

Typy hoteli - rodzaje

Wśród kategoryzacji dotyczących hoteli, jedną spośród najważniejszych, będzie podział tychże obiektów z uwagi na ich lokalizację i pełnione przez nie funkcje. Możemy wyróżnić chociażby hotele uzdrowiskowe, hotele-kasyna, apartamentowe, rezydencyjne, miejskie, kongresowe, czy tranzytowe. więcej...

Blisko połowa gości hotelowych już płaci bonem turystycznym

2020-08-06

Blisko połowa gości hotelowych już płaci bonem turystycznym

Pierwsze dwa dni działania Polskiego Bonu Turystycznego za nami. Czy turyści już korzystają z tej formy płatności za wypoczynek? Okazuje się że tak. I to bardzo chętnie. więcej...

Hotele, miejsca, obiekty na konferencje i szkolenia, czyli centra konferencyjne

2020-07-20

Hotele, miejsca, obiekty na konferencje i szkolenia, czyli centra konferencyjne

Firmy szukają doskonałych miejsce na szkolenia więcej...