Targi GASTRO-HOTEL to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. Kołobrzeg otworzył listę odwiedzanych miast. Stąd targi przemieściły się do Olsztyna, następnie zawitają w Toruniu, Rzeszowie i Wrocławiu.
W prowadzeniu hotelarsko - gastronomicznego biznesu te wyjątkowe targi to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach.
Targi Gastro – Hotel Kołobrzeg 2010 zostały objęte patronatem Pana Prezydenta Janusza Gromka. Uroczystego otwarcia targów dokonał Zastępca Prezydenta Tomasz Tamborski, który również wziął udział w mini konkursie kulinarnym na scenie.
Po udanym roku 2009 targów pod marką Gastro-Hotel, wystawcy w liczniejszym gronie zaprezentowali się na pierwszych edycjach targów w tym roku.
W Kołobrzegu swoje produkty i usługi przedstawiło ponad 70 firm z kraju i zagranicy - producenci i dystrybutorzy wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
W Olsztynie uroczystego otwarcia dokonała Zastępca Prezydenta Miasta Halina Zaborowska-Boruch, która również popisała się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi na scenie.
Targi Gastro – Hotel pozwoliły gościom odwiedzającym nie tylko odpowiedzieć na pytanie, czym uwieść hotelowego Gościa, ale także jak z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Na targach nie zabrakło atrakcji w postaci konkursów kulinarnych, różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.
W Kołobrzegu odbył się Wielki Finał konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim”, w którym udział wzięło udział 10 ekip - laureatów konkursów z 2009r. Mieli oni za zadanie przygotowanie 4 dań bankietowych – dania mięsnego, wegetariańskiego, z owocami morza oraz deseru. Pierwsze miejsce w Wielkim Finale zajęli Przemysław Wieloch i Dariusz Kuźniak z Restauracji Revelo z Łodzi. Drugie miejsce zajeli –Dorota Pajęcka oraz Mariusz Nazimek z Hotelu Ambasador z Rzeszowa. Trzecie miejsce jury przyznało Ewie Bałdyś i Katarzynie Giermaniuk z Restauracji Centrum Astoria z Białegostoku.
W Kołobrzegu odbyły się równieżkwalifikacje do przyszłorocznego finału konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans” . Udział w nim wywalczyły sobie dwie ekipy reprezentujące kołobrzeskie obiekty: Hotel Aquarius Spa - Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki oraz Bartłomiej Kaczmarek i Tomasz Semak z Restauracji Polferries.
W Olsztynie pierwsze miejsce w zmaganiach kulinarnych na żywo wywalczył Wojciech Tunkiewicz i Bartosz Juszko z Park Hotel z Olsztyna. Drugie –Dariusz Podsiad i Dariusz Ostojski z Restauracji Azzun z Barczewa. Trzecie miejsce otrzymał Marcin Witczak z Sal Bankietowo-Cateringowych z Elbląga.
Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach organizatorzy zorganizowali szereg szkoleń dla kucharzy, barmanów, kelnerów, kierowników sali i pokojowych. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach jak: Podstawy barmaństwa, Profesjonalne przygotowanie pakietu konferencyjnego i obsługa konferencji, Współczesne technologie w gastronomii i hotelarstwie, Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych, Wino w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.
Można było też podpatrzeć specjalistów Monin Bar Solution w dziedzinie tworzenia indywidualnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, napojów kawowych oraz drinków. Z carvingiem - czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował mistrz polski – Krzysztof Drabik.
Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.
Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali Sportowej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul.Grunwaldzkiej 33/35 w Toruniu 26 - 28 maja, a następnie do Rzeszowa 9 - 11 czerwca oraz do Wrocławia 6 - 8 października
Szczegóły na www.gastro-hotel.pl
wystawca
pokaz barmański Krzysztofa Drabika
zdjęcie uczestników Wielkiego Finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro - Hotel z Markiem Widomskim - Dania Bankietowo-Cateringowe z Oerlemans
szkolenie z przygotowania jednostki mieszkalnej dla gościa w hotelu
kołobrzeg targi Wrocław Olsztyn Toruń Targi Gastro Hotel
Poradniki turystyczne to niezawodny sposób na wygodne i sprawne organizowanie podróży. Są one świetnym źródłem informacji, jeśli chodzi o atrakcje, dojazd i noclegi. więcej...
Różnego rodzaju przynęty naturalne i zanęty na ryby używane są przez wędkarzy do wabienia oraz łowienia ryb. Różni je rozmiar, ale także zapach zanęty, dzięki czemu doświadczeni wędkarze mogą wybrać najbardziej odpowiedni produkt do danego rodzaju łowienia. więcej...
Turystyka rowerowa jest wspaniałym sposobem na aktywny wypoczynek i zwiedzanie pięknych okolic. więcej...
Góry są dobrym miejscem na wypoczynek przez cały rok. Pobyt w górach ma działanie relaksujące, odprężające, wpływając kojąco na wszystkie zmysły. To one dają możliwość obcowania z naturą w czystej postaci. więcej...
Jeśli planujesz wakacje pełne aktywności na świeżym powietrzu, wakacje pełne słońca i niezapomnianych wrażeń, musisz wyposażyć się w okulary Uvex. więcej...