Targi Gastro-Hotel -podsumowanie z targów w Kolobrzegu

Gastro – Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach słynących ze wzmożonego ruchy turystycznego Kołobrzeg, Mikołajki, Zakopane, Wrocław i Karpacz/Szklarska Poręba.

Targi otworzył Prezydent Kołobrzegu – Janusz Gromek wraz z Wicestarostą Powiatu Kołobrzeskiego Mirosławem Tessikowskim.

Panowie nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale również wzięli udział w zabawie kulinarnej. Stworzyli kulinarne pary z dwiema przedstawicielkami lokalnych mediów-p. Dorotą Czech z Radia Plus oraz Iwoną Marciniak z Głosu Koszalińskiego i przygotowali wspaniałe konkursowe dania, które zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych.

Na targach w Kołobrzegu prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych.

Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów wielu przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.

 

Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach:

 

szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych.

Dla wszystkich zainteresowanych najnowszymi trendami w kuchni została stworzona Kreatywna Kuchnia Mistrzów.

Można było podejrzeć jak wygląda praca „na kuchni” w czynnej restauracji, gdzie najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Zachodniopomorskiego wyczarowywali na oczach gości różnego rodzaju dania  i serwowali je zaproszonym gościom w specjalnie na tę okazję zaaranżowanej restauracji.  Przedsięwzięcie miało bardzo widowiskową formę i było ciekawym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich odwiedzających targi.

W nowoczesny sprzęt Kuchnię wyposażyła firma FAGOR. Wykwintne dania z „Zapomnianej Kuchni Regionalnej Pomorza Zachodniego” serwowane były na najnowszej linii ceramiki firmy DAJAR. Ideą Kuchni Mistrzów było stworzenie na targach komfortowego miejsca będącego innowacyjną platformą biznesową. Atmosfera tego miejsca sprzyjała konwersacji i umożliwiała wymianę informacji pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi.


 

Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex – bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Restaurację Malinowy Ogród z Gdańska w składzie Rafał  Kwidzynski i Tomasz  Dawidowski. Drugie miejsce jury przyznało drużynie reprezentującej Restaurację Pasibrzuch i Zajazd Florencja z Gdańska – Danielowi Przytarskiemu i Piotrowi Krysiakowi, trzecie miejsce przypadło Kamilowi Kwiatkowskiemu i Piotrowi Dąbrowskiemu z Medical Spa Sanatorium „Unitral” w Mielnie.

 

 Zwycięska ekipa z regionu, w którym odbywają się targi kwalifikuje się do Wielkiego Finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim. Na którą wraz z sponsorami konkursu- firmami: PLASTMET, OERLEMANS i LAMB WESTON zapraszamy do Zakopanego.

 Najlepszy wśród najlepszych kucharzy biorących udział w regionalnych konkursach, otrzyma m.in. nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.  

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 18 do 20 kwietnia do Mikołajek (Hala Sportowa, ul. Jana Pawła II 1)

 

 

Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

 

Autorami powyższych zdjęć są:

Fot. Aleksandra Jeż

Fot. Karol Skiba “Grape-Fotografia” www.grape-fotografia.pl 

No posts found