Targi Gastro-Hotel w Zakopanem – podsumowanie

Gastro – Hotel to najważniejsze targi regionalne odbywające się w miastach słynących ze wzmożonego ruchy turystycznego Kołobrzeg, Mikołajki, Zakopane, Wrocław i Karpacz.

Targi otworzył Krzysztof Król-Łęgowski dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury wraz z przedstawicielami Zakopanego – rodziną Karpiel Bułecka: Zofią, Janem (muzyk) i Sebastianem (solista ZAKOPOWER). Panowie Jan i Sebastian nie tylko dokonali uroczystego otwarcia, ale również wzięli udział w zabawie kulinarnej, gdzie pod czujnym okiem pani Zofii przygotowali wspaniałe konkursowe dania, które zachwyciły swym smakiem i wyglądem degustujących je gości targowych.

Na targach w Zakopanem prezentowali się producenci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy działających w sektorze HoReCa. Można tam było zobaczyć najnowsze technologie, nowoczesne urządzenia, najwyższej klasy produkty i optymalne rozwiązania służące podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych.

Swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

Bogata oferta wystawców oraz bardzo ciekawy program imprezy skłonił do odwiedzenia targów podhalańskich przedstawicieli branży HoReCa chcących zmodernizować zakład gastronomiczny, podwyższyć jakość obsługi, zmienić wystrój lokalu czy zwiększyć wybór i jakość proponowanej oferty.

Podczas targów można było wziąć udział w wielu ciekawych wydarzeniach: szkoleniach, warsztatach i konkursach kulinarnych.

Dla wszystkich zainteresowanych najnowszymi trendami w kuchni została stworzona Kreatywna Kuchnia Mistrzów. Można było podejrzeć jak wygląda praca „na kuchni” w czynnej restauracji, gdzie najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników wyczarowywali na oczach gości różnego rodzaju dania i serwowali je zaproszonym gościom w specjalnie na tę okazję zaaranżowanej restauracji. Tematem przewodnim była Kuchnia Podhalańska a prezentowali ją m.in. Marcin Polus, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Andrzej Krężelok – Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników; Sylwester Lis – Hotel Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej; Kazimiera Staszel i Małgorzata Łabuz Hotel Zbójnicówka w Bukowinie Tatrzańskiej; Jan Wojtanek Karczma po Zbóju w Zakopanem we współpracy z Zespołem Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem. Przedsięwzięcie miało bardzo widowiskową formę i było ciekawym doświadczeniem kulinarnym dla wszystkich odwiedzających targi.

Ideą Kuchni Mistrzów było stworzenie na targach komfortowego miejsca będącego innowacyjną platformą biznesową. W nowoczesny sprzęt Kuchnię wyposażyła firma AGiW. Kucharze pracowali na produktach dostarczonych przez firmę DORADO i Oerlemans. Atmosfera tego miejsca sprzyjała konwersacji i umożliwiała wymianę informacji pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi.

Odbyła się również kolejna odsłona konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata Tex-Mex – bar, pub, party time menu z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston. Najlepsze dania przygotowała drużyna reprezentująca Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej: Anna Solarz i Adam Szumal. Drugie miejsce jury przyznało drużynie reprezentującej Hotel Rysy Zakopane – Kamilowi Kowalskiemu i Markowi Muszyńskiemu, trzecie miejsce przypadło Ireneuszowi Kipiel i Barbarze Knapczyk – Villa Miodula w Kościelisku.

Zwycięska ekipa otrzymała kwalifikacje do Wielkiego Finału konkursu Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim, który odbył się 31 maja w Zakopanem. Kwalifikacje do finału otrzymali laureaci konkursów regionalnych z poszczególnych edycji targów Gastro-Hotel: Wrocław (2011), Bydgoszcz (2011), Kołobrzeg (2012), Mikołajki (2012), Zakopane (2012).

Ostatecznie w finale wystartowało 7 drużyn z całej polski:

  1. Jacek Kordas i Dariusz Sołtys – Hotel i Restauracja Trzy Korony w Głogowie Małopolskim

  2. Jakub Krywienia i Paweł Schulz – Akademia Sztuki Kulinarnej Qlinario w Bydgoszczy

  3. Szczepan Orczykowski i Tomasz Gniadek – Hotel Sofitel we Wrocławiu

  4. Bartosz Marciniak i i Grzegorz Linka 21 Cafe & Restaurant w Ostrowie Wielkopolskim

  5. Anna Solarz i Adam Szumal – Hotel Bukovina SPA w Bukowinie Tatrzańskiej

(III MIEJSCE)

  1. Rafał Kwidzynski i Tomasz Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku

(II MIEJSCE)

  1. Bartłomiej Sierocki i Mariusz Jakóbiak z Hotelu Amax w Mikołajkach

(I miejsce)

Konkurs oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Jan Wojtanek, Rafał Dorociuk.

Zwycięskie drużyny otrzymały od firmy Oerlemans (sponsor konkursu): czeki o wartości 1600 zł, 2000 zł i 3000 zł. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, a wraz z nim czek na 1500 zł.

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Targów Gastro-Hotel zapraszamy od 3 do 5 października do Wrocławia Hala Sportowa AWF,

al. Paderewskiego 35 oraz 28 -30 listopada w Karpaczu.

Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

KREATYWNA KUCHNIA MISTRZÓW Innowacyjne przedsięwzięcie Targów Gastro-Hotel
TARGI - SZKOLENIA - POKAZY - KONKURSY ZAKOPANE 30 maja - 1 czerwca