Hotel Star Dadaj *** Resort & Spa
Barczewo
Grill-Bar ANETA
Tyniec Mały
Hotel Diva SPA
Kołobrzeg
Villa Beata - Noclegi Nowy Sącz
Nowy Sącz
Czy tradycyjna żywność ma szansę powrotu na nasze nowoczesne (zdrowe?) stoły? O historii na talerzu i trendach żywieniowych można posłuchać podczas konferencji „Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce”, 17 maja w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Nasyceni wiedzą nie odejdą z pustym żołądkiem! W planie także piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.
Gąszcz przepisów w książkach i sieci, blogi o gotowaniu, programy kulinarne i około kulinarne w telewizji – to niezawodny dowód na to, że kochamy gotować… lub co najmniej jeść. Przy niezliczonych źródłach wiedzy nietrudno jednak zboczyć na kulinarne bezdroża.
Szczypta wiedzy o tradycji gotowania nie tuczy, za to gwarantuje fascynującą podróż kulinarną dla miłośników kuchni, praktyków gastronomii i hotelarstwa, a także dla wszystkich smakoszy. Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zaprasza na konferencję pt. ‘Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce’ – 17 maja.
W menu między innymi: socjopsychologiczne aspekty żywności tradycyjnej, polska kuchnia – tradycja i współczesność, mistycyzm na talerzu, turystyczne szlaki kulinarne z przystankiem na Mazowszu i w Wielkopolsce, model śródziemnomorski w profilaktyce zdrowia oraz technologie wytwarzania żywności. A co na deser? Spotkanie z podróżniczką, pisarką i dziennikarką, Beatą Pawlikowską!
– „Na konferencji naukowej w dniu 17 maja w SGTiR będzie nie tylko smacznie, ale również merytorycznie. Podczas konferencji wystąpią liczni eksperci w dziedzinie żywności, gastronomii, turystyki oraz dietetyki. Spodziewam się ciekawych dyskusji i mam nadzieję, że konferencja zapoczątkuje serię badań na temat kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej w codziennym życiu” – zapowiada organizator wydarzenia, dr Piotr Dominik, wykładowca i opiekun Koła Naukowego Dietetyk w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji.
Ucztę dla umysłu uzupełni coś dla ciała. Organizator zapowiada piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie. Szczegóły wydarzenia poznamy już wkrótce!
turystyka konferencja konferencja turystyczna Beata Pawlikowska dieta Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze turystyce i dietetyce?
Czy wiesz, że najmniejszy podróżnik ma zaledwie kilkanaście centymetrów, a swoją bazę do wypadów na wszystkie kontynenty świata ma w Polsce? Poznaj Wesołego Wieżowca, uśmiechniętego globtrotera, który odwiedził kilkaset miejsc na świecie. więcej...
Malowniczy Ustroń leży w województwie śląskim. Najbardziej znany jest z licznych uzdrowisk i sanatoriów, z których chętnie korzystają seniorzy. Do miejscowości, która rozpościera się po obu stronach wartkiej Wisły, przyjeżdżają także całe rodziny. Tutaj atrakcji naprawdę nie brakuje, dlatego właśnie ten kierunek warto obrać zarówno na krótki weekendowy wypad, jak i na nieco dłuższy urlop. Co zwiedzić w Ustroniu i z jakich udogodnień turystycznych skorzystać zimą oraz latem? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule! więcej...
Jeśli właśnie kupiłeś używany samochód, musisz pamiętać o jego przerejestrowaniu. To obowiązkowa czynność, której niedopełnienie wiąże się z karą finansową. Jak i gdzie przerejestrujesz samochód? Jakie dokumenty będą Ci potrzebne i ile czasu warto zarezerwować na takie formalności? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu. więcej...
Góry są piękne i stanowią doskonała propozycję na wakacje. Dla wielu osób wędrowanie po górach to dawka ogromnej inspiracji, do spełniania siebie. więcej...
Łamigłówki to sposób na rozwój logicznego myślenia oraz treningu inteligencji przestrzennej dla dzieci i dorosłych. To również świetna zabawa dla każdego. Na rynku istnieje wiele rodzajów tego typu gier, a jedną z popularniejszych form są łamigłówki drewniane. więcej...