Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
WIGILIA PO POZNAŃSKU - poznaj historię swoich zwyczajów Turystyka noclegi
     WIGILIA PO POZNAŃSKU - poznaj historię swoich zwyczajów

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

WIGILIA PO POZNAŃSKU - poznaj historię swoich zwyczajów

2011-12-22

Wigilia tuż-tuż. O zwyczajach wigilijnych wiemy sporo, często opowiadamy o nich swoim dzieciom i tak przekazujemy z pokolenia na pokolenie. Ale czy wiemy skąd się wzięły w naszej tradycji? Czy nasi przodkowie też jadali karpia? Dlaczego tak ważne były grzyby i mak? I czy na każdym stole mogło znaleźć się 12 potraw?

W myśl polskiej tradycji kolację wigilijną rozpoczyna pojawienie się pierwszej gwiazdki. Dzielimy się opłatkiem, składamy sobie życzenia. Zasiadamy przy nakrytym białym obrusem stole z siankiem pod nim, zostawiamy puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym wyjątkowym dniu jemy postne potrawy, których według tradycji powinno być 12. Na stole króluje barszcz, ryby, pierogi. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Tradycja na stół
Tym, co szczególnie odróżnia poznańską wigilię od ogólnopolskiej, bez wątpienia są tradycje kulinarne. W XIX wieku na wigilijnym stole stawiano zazwyczaj 9 potraw (choć liczba ta w dużej mierze uzależniona była od zamożności gospodarzy). Jadano przede wszystkim ryby (głównie gatunki rzeczne; karp trafiał tylko na stoły bogatej szlachty), kluski z miodem i makiem, grzyby (wierzono, że są one pożywieniem zmarłych przodków). Nie brakowało też suszonych owoców (trudno było w tym czasie o świeże), z których gotowano kompot lub dodawano do innych potraw, kaszy oraz kapusty (z grzybami lub grochem).

Nowe smaki
W XX wieku do tradycyjnego wielkopolskiego wigilijnego jadłospisu dołączył barszcz z uszkami grzybowymi, bez którego wielu poznaniaków nie wyobraża sobie świątecznej wieczerzy.

Jedna z najstarszych wigilijnych potraw – kutia, potrawa z pszenicy i miody, do wielkopolski przywędrowała dopiero po II wojnie. W wielu wielkopolskich domach tradycyjną kutię zastąpiły jednak kluski z makiem (najczęściej makaron świderki lub muszelki) lub tzw. makiełki, czyli bułka moczona w wodzie lub mleku, z makiem i miodem. Także karp, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii, na świątecznym stole zaczął pojawiać się dopiero po II wojnie. Jeśli mowa o rybach nie sposób nie wspomnieć o wigilijnym śledziu. Sałatka śledziowa z cebulą i jabłkiem, śledź
w śmietanie, w oleju, marynowany – pod każdą postacią ceniony na wielkopolskim, wigilijnym stole.

- Boże Narodzenie to szczególny czas, w którym jedzenie warto przygotować z wyjątkową pieczołowitością. Często raczymy gości wymyślnymi, egzotycznymi daniami, zapominając o dobrodziejstwach naszych wielkopolskich pól i gospodarstw - mówi Michał Kołodziej, pomysłodawca platformy wiemcojem.pl, propagator idei lokalnej żywności.
- W nadchodzące święta proponuję zaserwować swoim bliskim proste, lokalne i tradycyjne potrawy. Nie ma chyba lepszej okazji, by powrócić do tego, jak „drzewiej bywało” – dodaje.


Piernikiem zapachniało…
Z pewnością pysznym uzupełnieniem dla aromatycznych pierogów czy karpia będą także domowe ciasta. Najbardziej popularny na wielkopolskim stole jest makowiec – z ciasta drożdżowego i masy makowej. Według ludowych wierzeń, mak miał zapewnić szczęście, a „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. Nie sposób przy Wigilii nie wspomnieć o piernikach – dawniej symbolu dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Dziś uwielbiany ze względu na wyjątkowy smak i aromat, tak charakterystyczny dla Świąt jak zapach choinki.

W poszukiwaniu dalszych inspiracji, warto przejrzeć pożółkłe książki kucharskie i ręcznie zapisywane zeszyty naszych mam i babć. Jak się okaże, smaki naszego dzieciństwa są na wyciągnięcie ręki. Warto przypomnieć sobie je teraz, z okazji świąt Bożego Narodzenia.



turystyka Poznań informacje turystyczne wigilia Boże Narodzenie


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Dworek Góralski w Beskidach - połączenie tradycji z nowoczesnością

2019-06-24

Dworek Góralski w Beskidach - połączenie tradycji z nowoczesnością

Styl góralski jest uwielbiany nie tylko na południu Polski, ale także w całym kraju. To bardzo charakterystyczna i dobrze rozpoznawalna stylistyka, która kojarzy nam się ze wszystkimi najlepszymi cechami mieszkańców gór i okolicy: gościnnością, serdecznością i zamiłowaniem do lokalnych tradycji. więcej...

Jak przygotować się do wakacji nad polskim morzem

2019-06-14

Jak przygotować się do wakacji nad polskim morzem

Wakacyjne miesiące to czas podróży i wspólnych wakacji. Większość z nas chce te chwile spędzić z najbliższymi, ciesząc się odpoczynkiem we własnym, rodzinnym gronie. więcej...

Podróżuj szlakiem arystokracji

2019-06-13

Podróżuj szlakiem arystokracji

Na mapie Polski jest wiele niezwykle ciekawych miejsc o długiej i ciekawej historii. Przetrwały one wojny w lepszym lub gorszym stanie - w dużej mierze zależało to od położenia na mapie oraz szczęścia. Wiele szlacheckich i arystokratycznych siedzib zostało zrujnowanych, jednak zostało nieco punktów na mapie, gdzie można podziwiać zachowane włości. Warto poznać ich historię, dlatego dzisiaj chcemy przybliżyć nieco historię rodu Ballestremów, który przybył z Włoch na Śląsk, gdzie podjął się wielu ciekawych inwestycji. więcej...

Zapraszamy do Hotelu Vestina w Wiśle

2019-06-05

Zapraszamy do Hotelu Vestina w Wiśle

Nowoczesny hotel ze Spa zlokalizowany jest w Wiśle Malince, a więc malowniczej dolinie, która zachwyca wszystkich przyjezdnych. Okolica jest spokojna i zielona, a niedaleko od obiektu można dostać się na teren Parku Krajobrazowego Beskidu Śląskiego, w którym można udać się na wyprawy po malowniczych szlakach na miejscowe szczyty. więcej...

Najlepszy sposób na integrację pracowników

2019-06-04

Najlepszy sposób na integrację pracowników

Kiedyś żadnemu pracodawcy nie zależało na tym, aby jego pracownicy nawiązywali ze sobą bliższe relacje, czy nawet lubili się. Liczyły się jedynie efekty, jakie osiągali oni w pracy. dzisiaj całkiem inaczej podchodzi się do tego tematu, ponieważ każdy szef zdaje sobie sprawę z tego, że zintegrowany i dobrze rozumiejący się zespół jest w stanie osiągnąć znacznie więcej, niż ten nie znający się lub nie lubiący się. W wielu firmach pracodawcy decydują się na wyjazdy firmowe, które mają służyć właśnie integracji i nawiązywaniu kontaktów przez osoby, które pracują ze sobą na co dzień. Jest to faktycznie dobra metoda na to, aby zespół poznał się nieco bliżej, a przede wszystkim miał ze sobą okazję przebywać w zupełni innych warunkach, niż w biurze, czy innym miejscu pracy. Zbudowanie silnego zespołu bardzo procentuje w przyszłości i szybko przynosi spodziewane efekty. więcej...