Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego. Turystyka noclegi
     Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

2009-10-23
Nagrodzona potrawa to:

Pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.

W imieniu Szefa Kuchni Zamku Kliczków serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Zamkowej Restauracji, gdzie w wyjątkowej atmosferze można delektować się tak zacnymi i wyśmienitymi rarytasami kuchni regionalnej.

Opis tradycji wywarzania nagrodzonego produktu:

Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków.

Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich - mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów

Źródło: PR

Zamek Kliczków



hotel województwo dolnośląskie Zamek Kliczków noclegi w wojewóztwie dolnośląskim potrawy regionalne


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Rajskie Seszele nie są przereklamowane! Dlaczego warto tam lecieć tej zimy?

2021-07-23

Rajskie Seszele nie są przereklamowane! Dlaczego warto tam lecieć tej zimy?

Dla miłośników tropikalnych miejsc mamy fantastyczne wieści - już od marca tego roku Seszele ponownie przyjmują spragnionych wakacji gości! więcej...

Atrakcje Kołobrzegu - co koniecznie zobaczyć?

2021-07-19

Atrakcje Kołobrzegu - co koniecznie zobaczyć?

Kołobrzeg i oraz jego okolice to bez wątpienia ścisła czołówka najpiękniejszych miejsc w Polsce - i najbardziej atrakcyjnych turystycznie, ponieważ czego jak czego, ale miejsc do zwiedzania jest tutaj naprawdę dużo. więcej...

Wyjazdy integracyjne wciąż na topie. Jak to się robi w Polsce?

2021-07-19

Wyjazdy integracyjne wciąż na topie. Jak to się robi w Polsce?

Wyjazdy integracyjne są wciąż bardzo popularną formą aktywizacji pracowniczej. Nic tak nie wpływa na wzmocnienie przynależności do zespołu oraz chęci budowania relacji pomiędzy pracownikami, jak wyjazd. więcej...

Najpiękniejsze miasta w Europie - TOP8

2021-06-30

Najpiękniejsze miasta w Europie - TOP8

Stary kontynent to obszar, na którym nie można się nudzić. W każdym kraju znajdziemy wiele miast, które zaprą nam dech w piersiach. więcej...

Rower elektryczny na turystyczne wyprawy poza miasto

2021-06-08

Rower elektryczny na turystyczne wyprawy poza miasto

Podczas letnich i wiosennych wolnych dni czy weekendów bardzo chętnie sięgamy po różnego rodzaju aktywności fizyczne. więcej...