Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.
Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego. Turystyka noclegi
     Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

turystyka24h.pl - turystyka i wypoczynekTurystyka24h.pl - turystyka i wypoczynek




» Polecane obiekty noclegowe

Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

2009-10-23
Nagrodzona potrawa to:

Pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.

W imieniu Szefa Kuchni Zamku Kliczków serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Zamkowej Restauracji, gdzie w wyjątkowej atmosferze można delektować się tak zacnymi i wyśmienitymi rarytasami kuchni regionalnej.

Opis tradycji wywarzania nagrodzonego produktu:

Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków.

Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich - mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów

Źródło: PR

Zamek Kliczków



hotel województwo dolnośląskie Zamek Kliczków noclegi w wojewóztwie dolnośląskim potrawy regionalne


Zapisz się na Newsletter

Dopisz się do naszego newslettera dzięki czemu będziesz uzyskiwał informacje na Swojego maila o aktualnościach turystycznych, ciekawych ofertach firm oraz konkursach i promocjach turystycznych.

Dołącz do nas.

Zobacz także...

Czy warto kupić opony wielosezonowe?

2022-05-16

Czy warto kupić opony wielosezonowe?

Chcesz zaoszczędzić na oponach do samochodu? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będą opony całoroczne. więcej...

Silvarium Poczopek - Dlaczego warto odwiedzić ?

2022-04-27

Silvarium Poczopek - Dlaczego warto odwiedzić ?

Poczopek to niewielka osada położona niedaleko Białegostoku. Sama wieś nie przedstawia jakiś nadzwyczajnych atrakcji. Co innego Nadleśnictwo w Krynkach. więcej...

Co zabrać ze sobą na pieszą wycieczkę w góry?

2022-03-17

Co zabrać ze sobą na pieszą wycieczkę w góry?

Marzysz o spędzeniu urlopu z dala od miejskiego zgiełku, za to wśród nieskażonych ludzką ręką polskich gór? więcej...

Apartament, hotel przy promenadzie z widokiem na morze

2022-04-08

Apartament, hotel przy promenadzie z widokiem na morze

Polskie wybrzeże każdego roku przeżywa prawdziwe oblężenie i pojawia się tam wielu turystów szukających dla siebie atrakcyjnego miejsca na wakacyjny wyjazd. więcej...

Jesienią warto wybrać się do nadmorskiego SPA. Oto dlaczego

2022-04-05

Jesienią warto wybrać się do nadmorskiego SPA. Oto dlaczego

Zastanawiasz się nad wyjazdem nad polskie morze? To bardzo dobry pomysł. Unikniesz wakacyjnego tłoku i naprawdę skutecznie wypoczniesz. więcej...