Zbliża się wielki finał warsztatów kulinarnych

„Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

– znamy już finalistów

 

Dobiegł końca cykl regionalnych warsztatów, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Przed nami wielki finał w Warszawie – w dniach 15-16 grudnia adepci sztuki kulinarnej zaserwują dania, opracowane według autorskich przepisów. Znamy już finalistów.

Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Każde ze spotkań trwało dwa dni. Kulinarną przygodę rozpoczynała część teoretyczna, podczas której uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza – smakosza i znawcy produktów regionalnych – oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.  

Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. – Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską – dodaje.

W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Zgodnie z jego zasadami, zadaniem uczestników jest przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się szkoły z województw:

  • lubuskiego (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim),
  • mazowieckiego (ZSG  w Warszawie),
  • podkarpackiego (2 szkoły – ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku),
  • podlaskiego (PWSIiP w Łomży),
  • warmińsko-mazurskiego (ZSGS w Olsztynie),
  • wielkopolskiego (2 szkoły – ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie),
  • zachodniopomorskiego (2 szkoły – ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

Wyzwaniem dla młodych kucharzy będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru. Jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.

Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.

Poprzednia edycja

W poprzedniej edycji warsztatów kulinarnych zwycięzcy mieli możliwość przygotowania lunchu dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości. Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Zespołu Szkół  Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj.  pomorskie) wraz z nauczycielką Lucyną Grablowską przyrządzili posiłek w kuchni Belwederu, zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.     

– Uważam nagrodę za bardzo oryginalną i pomysłową – w końcu nie codziennie gotuje się dla Pani Prezydentowej. Ogromnym zaszczytem było dla mnie również spotkanie gości, przybyłych do pałacu z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu. Cieszę się, że mogłam zaprezentować swoje umiejętności kulinarne przed tak zacnym gronem – mówi Agata Kaszuba, laureatka programu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

– Podczas przygotowywania lunchu spotkaliśmy się z ogromną życzliwością i uprzejmością ze strony wszystkich pracowników Belwederu. Atmosfera w kuchni i nastawienie kucharzy były naprawdę wyjątkowe. Praca z tymi osobami należała do przyjemności – dodaje Lucyna Grablowska, nauczycielka laureatów konkursu.

O projekcie:

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej. Jest on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbyły się II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.

 

O EFRWP:

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl

 

 PR

Wakacje - wybierz agroturystykę na Podlasiu
Szukanie doskonałych miejsc na wakacje to przede wszystkim wybór takiego sposobu wypoczynku, który będzie...
Wypoczynek na wsi w gospodarstwie agroturystycznym
Ekoturystyka cieszy się od dawna dużym zainteresowaniem ludzi, którzy pragną aktywnie wypoczywać a przy...
Jak wykorzystać weekend w celach relaksacyjnych?
Wystarczy tylko weekend, żeby zapomnieć o zgiełku dużego miasta, zrelaksować się i spędzić wyjątkowy...
Jesień nie tylko dla seniora
Polska złota jesień - jeśli złota to oczywiście piękna, pełna romantycznych, kolorowych pejzaży i blasku...
Etnoturystyka – turystyka etniczna w Polsce
Mało kto z młodych ludzi chce mieszkać w państwie, gdzie ”normalna” egzystencja jest utrudniona...
Agroturystyka w lesie – odpoczynek i relaks
Czym jest las dla człowieka? Dlaczego ludzie twierdzą, że wypoczynek w lesie daje najwięcej odprężenia...